Věděli jste, že vám tyto rostliny doma čistí vzduch?

Bolest hlavy, alergie, neplodnost. To je jen stručný výčet toho, co mohou způsobit škodlivé látky u vás doma. Jejich přítomnost vás více potrápí v zimě, kdy méně větráme. Řešení je překvapivě jednoduché: pokojové rostliny.

S objevem, že některé pokojové rostliny dokážou v uzavřených místnostech čistit vzduch, přišli vědci z NASA. Podle výzkumů dokážou kytky v domácnosti pohltit až 90 % škodlivých látek. Ano, zní to tak trochu jako sci-fi, že v bezpečí domova možná ve skutečnosti ohrožujeme naše zdraví. Vybavení domácnosti, stavební materiály a třeba také podlahové krytiny mohou obsahovat například formaldehyd, benzen či trichlorethylen - tedy látky, které jsou ve větší koncentraci karcinogenní. O tom, co jaká nebezpečí na vás doma číhají detailně vypovídá web Náš chemický dům neziskové organizace Arnika.

Ideální by samozřejmě bylo odstranit zdroje těchto škodlivých látek. Ale není to tak jednoduché. Museli byste sáhnout hluboko do kapsy a pořídit si například nábytek z masivu místo dřevotřísky, ověřit atesty výrobců veškerého zařízení či stavebních materiálů, požadovat laky či vosky na přírodní bázi nebo se pustit do hledání starších sběratelských kousků nábytku z dob, kdy formaldehyd v lepidlech moc nefrčel. Ani takové manévry vám však 100% čistotu vzduchu nezaručí.

Proto se pokojové květiny jeví jako celkem přijatelný pomocník, který vzduch nejen "přefiltruje" ale navíc i zvlhčí a ještě interiér zútulní. A dobrá zpráva je, že řada z účinných pokojových rostlin přežije i to, když si na ně třeba týden nevzpomenete. 😉 A s čím si taková pokojovka poradí?

Formaldehyd
Dá se s nadsázkou říct, že je nepřítelem č. 1. Překvapivě na vás může čekat v nových nevětraných bytech či nevypraném ložním prádle. Dalším častým zdrojem bývá nábytek nebo podlahy, především z dřevotřísek, najdete jej ve starých barvách, lacích, lepidlech ale i textiliích. Pokud jde o konkrétní místnosti, nejvyšší výskyt formaldehydu bývá naměřen v kuchyních a dětských pokojích. Důvodem je vyšší teplota a nižší vlhkost vzduchu. Na takové prostředí reaguje sliznice podrážděně, může vás bolet hlava a své si "užijí" i alergici či astmatici. Ve vysokých koncentracích je formaldehyd navíc karcinogenní.

Rostliny, které čistí vzduch od formaldehydu: filodendron (Philodendron scandens), potos (Scindapsus, někdy se jí říká také šplhavnice), zelenec (Chlorophyrum comosum), voděnka (Tradescanria), pepřinec (Peperomia), hrnkové chryzantémy (Chrysanrhemum), pokojové azalky (Rhododendron simsii) nebo také ledviník (Nephrolepis exaltata).

pokojové_rostliny_na_aukru

Fíkus je jednou z "vyvolených". Za vaši péči se vám odmění lepším vzduchem.

Benzen
I když je hlavním zdrojem této nebezpečné látky automobilová doprava, doma ho najdete v plastech čistících prostředcích (o tom, jak šetrně, ekologicky a levně můžete chemii nahradit jedlou sodou jsme psali tady), barvách (lepší jsou ředitelné vodou a ty, které mají ekologický certifikát) nebo cigaretovém kouři. Podobně jako formaldehyd i benzen je karcinogenní, může způsobit bolet hlavy, únavu a bývá zmiňován i v souvislosti s poškozením kostní dřeně.

Rostliny, které čistí vzduch od benzenu: břečťan (Hegera helix), který si poradí také s trichlorethylenem, toluenem, xylenem či formaldehydem, lopatkovec (Spathiphyllum floribundum), dracéna (Draceana), tchynin jazyk (Sansevieria trifasciata), který produkuje vzduch hlavně v noci, takže se hodí do ložnice a dále hrnkové gerbery (Gerbera jamesonii).

pokojove_rostliny_na_aukru

Na rozdíl od fíkusu bude dracéna i tolerovat i vaši občasnou zapomnětlivost.

Trichlorethylen
Opět jej najdete v barvách či lepidlech, ze kterých se vypařují, dále v odstraňovačích skvrn či čistidlech kovů. Dříve býval doslova "zásobníkem" této látky korektor pro opravu chyb při psaní na psacím stroji. Už malé množství způsobuje bolesti hlavy, únavu a dráždí pokožku. Ve vyšší koncentraci může poškodit mozek, srdce, ledviny játra.

Rostliny, které čistí vzduch od trichlorethylenu: hrnkové gerbery (Gerbera jamesonii), lopatkovec (Spathiphyllum floribundum), (vzhledem k tomu, že rostlina kvete, není vhodná pro alergiky), dracéna (Draceana), kterou by ale měli oželet majitelé psů či koček, pro které je toxická.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...