Hračka pro opravdové chlapy: MERKUR

V temných dobách hluboké totality, kdy si děti mohly hrát tak maximálně s klacíky, podomácku zhotovenými hračkami a nebo s maketou pomeranče, kterou získal otec za příkladný pracovní výkon a obětavou participaci na budování socialistické společnosti, protože opravdový pomeranč zrovna ten rok nebyl na trhu, byla stavebnice Merkur jako z jiného světa.

Je až zarážející, jak se v takovém prostředí mohlo zrodit něco tak důmyslného. Plechové součástky, ze kterých se za pomoci šroubků a matiček mohly postavit takřka v cokoliv, učarovaly nejednoho malého chlapce, nota bene jeho otce.

Otec & Syn
Všeobecně se tak nějak očekávalo, že ze stavebnice budou lidé houfně s úsměvem ve tváři stavět srpy a kladiva, aby vzdali hold Sovětskému svazu, a které si pověsí na vchodové dveře, avšak tvořivost běžného člověka zašla mnohem dál. Abych parafrázoval (a lehce překroutil) jednoho modrobílého Skota s dlouhými vlasy a vizáží Mela Gibsona, můžete nám vzít naši svobodu, ale nikdy nám nevezmete naše jeřáby a bagry z Merkuru.
Jistě dnes mnozí s láskou vzpomínají na ty dlouhé zimní večery, kdy za pomoci svého otce celou noc stavěli funkční lokomotivu. Byl to přesně ten okamžik, kdy si otcové se svými syny k sobě nacházeli tu cestičku. Ta poklidná atmosféra všeobjímající lásky mezi otcem a synem, která bývala co deset minut protnuta láskyplnou větou otce: „Ty vole, nepleť se mi tu. Kazíš mi to. Na, tady si vezmi balónek a jdi si házet s balónkem do kuchyně. Já tady na něčem dělám“, ta v hlavách mnoha dnešních dospělých mužů nikdy neutichne.

O tom, jak Bůh Merkur nepovstal 
No a ještě než budeme pokračovat, jistě se sluší prosvištět něco o historii Merkuru. Stavebnici Merkur zahájila firma Inventor v Polici nad Metují. Po roce 1989 byla společnost privatizována a následně v roce 1993 zkrachovala. Ze zapomnění a z propadliště dějin vytáhl na světlo světa stavebnici Merkur Jaromír Kříž, který zkrachovalou firmu záhy odkoupil a do tří let postavil na nohy a obnovil výrobu. Na této historii bohužel není nic zajímavého. Z nebe bohužel nesestoupil bůh Merkur, aby v posvátné hoře zažehl výheň, kde jeho kovář, který byl napůl člověk a napůl chobotnice. ukoval z posvátné rudy stavebnici Merkur. Prostě to bylo tak, že se začala vyrábět ve fabrice.

Po historické odbočce můžeme pokračovat. Ono vlastně ale není kam pokračovat. Stavebnice Merkur byla ve své době zjevení. Nic podobného tady nebylo. Tříbila mysl a rozvíjela kreativitu jak asi nic jiného. I mnozí strojaři zhotovovali své maturitní výrobky právě z této stavebnice (což se prakticky děje doteď), což dokazuje univerzálnost a nadčasovost Merkuru. Díky panu Křížovi Merkur přetrvává dodnes a ač je na trhu spoustu jiných stavebnic, své místo mezi dětmi si určitě ještě najde.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (1 hlasů, průměr: 5,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...