11 rad, jak bojovat (a vyhrát) se slimáky

Jsou malí, hnědí, slizcí a moc jim chutnají vaše saláty, kedlubny, řepy, jahody, brambory nebo třeba zelí. Řeč je o slimácích, kteří dokážou na úrodě zanechat nemalé škody. Jak se jich zbavit? 

#1

Můžete zakoupit speciální granule na hubení slimáků. Ty jsou sice velmi účinné, nicméně s výběrem a užitím chemických prostředků buďte opatrní, protože granule by mohly vadit i jiným obyvatelům zahrádky.

#2

Přírodě se zavděčíte víc, když do misek nalijete mléko nebo pivo smíchané s vodou.  Slimáci si připravenou pochoutku a zároveň i past nenechají ujít - do misky spadnou spadnou a utopí se. Je potřeba, aby miska byla naplněna alespoň do 2 centimetrů.

#3

Můžete také slimákům připravit překážky v podobě popela, skořápek nebo mušlí a rozmístit je kolem záhonů. Tyto překážky je pro slimáky těžké překonat.

#4

Odstraňte kameny, cihly nebo květináče. Na těchto místech se slimáci rádi schovávají.

#5

Mladé rostlinky můžete chránit plechovkami. Jahodníky ochráníte kroužky nebo je možné stonky zvednout podpěrami.

#6

Zkuste si zapůjčit na zahradu husy, které se slimáky živí. Husy jsou schopné zbavit zahradu těchto škůdců do posledního slimáka.

#7

Když neseženete husy, postarejte se aspoň o to, aby na zahradě byli ježci, slepýši, ještěrky a ptáci, kteří slimáky požírají.

#8

Nebo vysaďte rostliny, které slimáci dvakrát nemilují. Jsou to třeba kopr, levandule, česnek nebo měsíček.

#9

Poházejte kolem rostlin ovesné vločky. Slimáci se jich nabaží, nabobtnají a pojdou.

#10

Rady našich babiček zase radí sypat k záhonům kávovou sedlinu, která na slimáky působí jako jed.

#11

Pokud všechny předchozí metody selžou, je tu snadné a jednoduché řešení. Můžete začít slimáky sbírat ručně. Sbírání je nejlepší večer, když vylézají. Posbírané slimáky můžete házet do kýble se slanou vodou, kde se rozpustí.

Určitě některé z uvedených rad na své zahradě vyzkoušejte, protože dokud se budete o úrodu dělit se slimáky, nikdy nebude zahrada 100% vaše. 😉

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (5 hlasů, průměr: 4,60 z celkem 5 hlasů)
Loading...