Sběratelské zbraně: Jak prodat starožitnou zbraň?

Starožitné zbraně a vybrané moderní typy zbraní představují oblíbenou kategorii, ze které se těší mnoho sběratelů i fanoušků rekreační střelby. Některé zbraně a střelivo můžete vlastnit i bez zbrojního průkazu. Přinášíme i tipy pro ty, kteří by takovou starožitnost rádi prodali nebo koupili.

Zbraně kategorie D

Držitel starožitné zbraně se nemusí nikam registrovat ani vlastnit povolení k držení zbraně. Musí však dovršit 18 let a být svéprávný. Dle nynější české legislativy se benevolence vztahuje na zbraně kategorie D, do které spadají:

  • starožitné zbraně vyrobené do 31. 12. 1890,
  • jedno- a dvouranové zbraně s perkusními, křesadlovými, kolečkovými nebo doutnákovými zámky,
  • flobertky, vzduchovky, předovky a znehodnocené zbraně,
  • plynové zbraně se vzduchovou kartuší a kinetickou energií střely pod 16 J,
  • paintballové a airsoftové zbraně,
  • expanzní zbraně,
  • luky, kuše a další mechanické zbraně napínací silou přesahující 150 N,
  • chladné zbraně (meče, mačety, nože, sekery, obušky a jiné),
  • neaktivní střelivo a munice.

Pravidla pro držitele: Ze zbraně lze střílet jen ve vymezeném prostoru

I když si může historické nebo jiné zbraně z kategorie D pořídit každý svéprávný dospělý, na jejich používání se vztahuje několik pravidel. Střílet z nich můžete pouze v bezpečném a vyhraněném prostoru pod odborným dohledem, u historických zbraní jen na střelnici. Prostor pro střelbu musí být viditelně vyznačen, a to i v případě, že si chcete užít relativně bezpečný paintball. Vždy byste se také měli vybavit ochrannými pomůckami.

Starožitné palné zbraně musejí být označeny zkušební značkou. Výjimku pak mají zbraně používané při divadelním představení, rekonstrukci bitvy a dalších kulturních akcích (se slepými náboji a za zvýšené opatrnosti).

Majitelé zbraní z kategorie D mají také povinnost zbraně i střelivo řádně uschovat a zabezpečit, aby se nedostaly do nepovolaných rukou nebo nedošlo omylem k tragédii. Pokud si zbraň majitel vezme s sebou do veřejného prostoru, měl by ji nosit skrytě a nemanipulovat s ní, pokud požil alkohol nebo návykové látky.

Foto: Jason Gillman, Pixabay

Jak prodat starožitnou zbraň

Historické zbraně a další zboží z kategorie D smíte prodat pouze osobě, která splňuje podmínky pro jejich vlastnictví (plnoletost a svéprávnost).

Starožitnou střelnou zbraň můžete snadno pořídit třeba na Aukro.cz. Kvalitně provedené zbraně mohou při správné péči přežít i celá staletí a jejich cenu určuje typ, technický stav, stáří, zručné provedení i vzácnost. Někteří kupující si palnou zbraň z kategorie D pořizují pro rekreační střelbu nebo u nových typů pro zábavu (např. airsoft, paintball). Sběratelé historie však hledají spíše předmět se zajímavým příběhem, zbraň ke střelbě pravděpodobně nevyužijí.

Zajímavost: Příběh zbraně bývá pro sběratele to nejdůležitější. Důkazem budiž set zbraní někdejšího amerického prezidenta George Washingtona, který se v aukci v roce 2002 prodal za více než 2 miliony dolarů.

Do inzerátu napište všechny technické podrobnosti, zbraň detailně nafoťte a případně uveďte i její historii. Ceněné jsou zachovalé zbraně s co největším podílem originálních dílů. Zbrani můžete ublížit i čištěním agresivními přípravky proti rzi a špíně, proto byste veškeré restaurační práce měli svěřit odborníkovi.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (4 hlasů, průměr: 4,25 z celkem 5 hlasů)
Loading...