Rozhovor o sběratelství: “Jsme na tom dobře”

Zeptali jsme se pana Pavla Krejčíře, dlouholetého sběratele, který má navíc na Aukru na starosti kategorie Sběratelství a Starožitnosti a umění, na jeho vztah ke sběratelství. Prozradil nám, jaké byly jeho začátky a jak je na tom se sběratelstvím v současnosti. Také přidal zajímavé postřehy o sběratelské komunitě a aktuálních trendech ve sběratelství.

Jak dlouho už se zabýváte sběratelstvím a jak jste se k tomu dostal? Co byly první předměty, které jste začal sbírat, a co sbíráte nyní?
Jako snad každý kluk jsem i já měl svou sbírku mincí, zápalek, známek…ta alba se známkami ještě někde mám. Byly to ale takové ty „dětské sbírky“. Bavila mne příroda, takže jsem se tematicky zaměřil na faunu. Systematičtěji jsem se sběratelstvím začal zabývat později, po dvacítce. Nyní tvoří stěžejní část mé sbírky pohlednice, ale zajímá mne vše kolem Zlína a Bati. Pohlednice jsem začal sbírat v té době, kdy jsem začal pracovat v antikvariátu.

Jak podle vás vypadá pravý sběratel?
To je podivný dotaz. Těžko říci, co znamená to „pravý sběratel“. Každopádně většina sběratelů se záhy dostane z fáze prostého hromadění a přehoupne se do fáze, kdy začne na své sbírce pracovat, katalogizuje, získává informace, které s oblastí jeho zájmu souvisí, zasazuje si vše do historických souvislostí…

stul_sberatele_sberatelstvi_umeni_na_aukro

Jak vypadá stůl "sběratele"? Lebka je ze zlínského vetešnictví, v Kindlu má nejčastěji oblíbený sci-fi žánr.

Jak je vaše sbírka obsáhlá? Narazil jste v poslední době na nějaký zajímavý předmět?
Sbírka pohlednic čítá několik tisíc kusů. To číslo zahrnuje jak malé, tak i velké formáty. Další předměty jsou natolik různorodé, že je nevedu na kusy. Pár zajímavých pohledů se v poslední době na Aukru objevilo. Bohužel se mi nepodařilo je získat. Tímto zdravím své kolegy sběratele ze Zlína.

Máte díky sběratelství nové přátele? Setkáváte se často? Zajdete občas spolu na pivo?
Nové přátele? Ano, určitě ano. Osobně nejsem nijak organizován, ale existují různé kluby či spolky sběratelů. Tam se sběratelé setkávají pravidelně, zpravidla jednou za týden či za měsíc. Nejčastěji se sběratelé potkávají na burzách, jejichž termíny lze na internetu najít.

Kde hledáte předměty sběratelství?
Nejčastěji na internetu. Když někam jedu, dívám se po antikvariátech, vetešnictvích či starožitnostech. Na sběratelská setkání, tzv. burzy či blešáky se v poslední době moc nedostanu, ale i tam jsem objevil pěkné věci. Každoročně se v Praze koná veletrh Sběratel, který rozhodně stojí za to navštívit.

thumbnail_31730_1104690532944_7776101_n

Pohlednice kupuje Pavel na Aukru i na eBay. Při troše sběratelského štěstí je koupíte za pár babek

Jak často se účastníte aukcí?
Prakticky každý den na něco přihodím na Aukru. Když se koná „velká“ aukce např. Filatelie Klim nebo FOS, vždy si ji prohlédnu a je-li tam něco, co mne osloví, přihodím.

A teď něco obecně o sběratelství u nás. Kolik je zde aktivních sběratelů a jakým oblastem se věnují nejčastěji?
Organizovaných sběratelů jsou tisíce, možná i desítky tisíc. Každý obor má svou členskou základnu, která je různě široká. Z těch největších klubů jmenujme např. Svaz českých filatelistů, Českou numismatickou společnost či Klub sběratelů kuriozit. Když posíláme e-mail na zájemce o sběratelství na Aukru, jde o stovky tisíc uživatelů. To jsou ale samozřejmě lidé, kteří se mohou zajímat jen o nějakou konkrétní kuriozitu, shání něco z nostalgie, nebo jim jde o designovou starou věc, nejsou to ti aktivní sběratelé. Největší zájem je o filatelii, numismatiku, vojenské věci, modelářství nebo umění.

Dědí se ještě sběratelství anebo se po ukončení sbírání prostě rozprodá na Aukru?
Sběratelství se, asi stejně jako ostatní zájmové činnosti, potýká s nedostatkem mladé krve. Zdědit sbírku a pokračovat v jejím budování se už dnes bohužel moc nenosí. Většinou tedy končí rozprodáním po částech.

Jaké jsou trendy ve sběratelství? Jsme na tom ve sběratelství v porovnání s ostatními státy lépe?
V poslední době lze např. vidět vlnu zájmu o staré hračky. Před pár lety zažívala obrovský boom filokartie (sběratelství pohlednic), což se promítalo i do cen pohledů. Dnes už to není tak žhavé, jak to bývalo. V porovnání se světem jsme na tom tradičně velmi dobře. Sbírání má u nás velkou tradici.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (12 hlasů, průměr: 4,17 z celkem 5 hlasů)
Loading...