Projezte se k vyšší koncentraci aneb Svačina 3x jinak

Když se řekne svačina do školy, vybavím si scénku, která se odehrála před dávnými lety. Bylo to vlastně takové Skandální odhalení bez Demi Moore či Michaela Douglase.

Nevybavuji si přesně, zda k tomu došlo při příležitosti malování bytu či jen reorganizaci nábytku, ale bez předchozího varování bylo manipulováno s moji skříňkou na hračky. Nestihla jsem zasáhnout a musela jsem už jen přihlížet, jak při odsunu byla odhalena má úžasná skrýš. V prostoru mezi zdí a skříňkou byla totiž vystavěna slisovaná pyramida z kdysi buclatých svačin. Každá jednotlivá tvárnice této stavby byla zaplaťbůh obalena igelitovým pytlíkem a nedošlo tak k prolnutí obsahu v ubrouscích se zdí. Byla to tuze krásná podívaná. A šok pro rodiče. Co se dělo dál, si buď už nepamatuji, nebo jsem to vytěsnila z mysli. 🙂

Ne že by mé svačiny nebyly dobré, naopak, ale rohlík či chleba se salámem se po čase omrzel a občas také nebyl čas je sníst. A když už čas byl, tak chleba namazaný taveňákem vypadal a chutnal v 10 hodin úplně jinak než v 7 hodin ráno. Obzvlášť, pokud jste měli lavici u okna či topení. V zimě aktovku spolu s obsahem vyhřívaly radiátory, na jaře a v létě se do ní opíraly sluneční paprsky. Čili útvar nejisté konzistence a negeometrického formátu, do nějž byl dokonale vpit ubrousek (tu a tam i se zajímavým potiskem), byl odsouzen k zavržení.

Pokud nechcete, aby takto dopadly i svačiny vašich dětí, zapojte je do procesu přípravy, ptejte se a sledujte, co jim chutná a hlavně – zabalte jim to do něčeho, v čem ten obsah poznají i odpoledne v družině. 🙂 Za nás takové vymoženosti jako krabičky s rozmanitými potisky nebyly, tak proč jim to nedopřát.

Suchá fakta o zabijácích koncentrace vašich dětí

  • Dopolední svačina by měla pokrýt cca 15 % energetického příjmu z celého dne.
  • Svačiny jsou důležité k tomu, aby děti byly schopny udržet ve škole pozornost a měly sílu na to vstřebávat tu a tam zajímavou učební látku. Časté vynechání svačin může mít v důsledku i podíl na prospěchu vašich dětí.
  • Nejčastěji děti nosí do školy bílé pečivo, čili rohlík nebo chléb něčím namazané. Bílé pečivo má bohužel málo živin a nezasytí.
  • Kupované přeslazené sušenky či oblíbené koblihy také nejsou optimálním řešením – nejen že se u nich nedá hovořit o výživových hodnotách, ale přílišné množství cukru a konzervačních látek způsobuje roztěkanost a zcela neprospívá např. dětem hyperaktivním či s poruchami koncentrace.

 

Z vlastní zkušenosti provozovatelky miniškoličky můžu potvrdit, že po konzumaci sladších jídel se děti proměnily v neřízené střely. Dejte jim k obědu krupicovou kaši a zapomeňte na to, že z nich bude chtít někdo po obědě spát. 🙂

Jak na zdravé svačení? Pozor na mléčnou past

  • Optimálním řešením je celozrnné (opravdu celozrnné, nikoli chytrácky pojmenované „vícezrnné“) či kváskové pečivo s pomazánkou domácí výroby. Např. cizrnová, mrkvová, tuňáková či fazolová. Červené fazole prospívají astmatickým dětem. Mají vysoký obsah molybdenu, jenž se podílí na odbourávání siřičitanů přijímaných nejen v balených potravinách.
  • Nemáme-li pomazánku či pečivo, dobře zasytí banán. Obzvláště má-li dítě před tělocvikem. Rychle dodá energii a nezatíží zažívání.
  • Naopak mléčné výrobky průběh fyzické aktivity zatěžují, zejména rozhodne-li se vyučující, že budou běhat 20 koleček. Mléko zahleňuje, ztěžuje dýchání a nebudou-li běhat venku, těžko si dítě v tělocvičně odplivne nakumulované hleny. Pokud není na programu tělák a nevadí mléčný výrobek, doporučila bych kefír rozmixovaný kupř. se zmiňovaným banánem či borůvkami, které zlepšují paměť a zvyšují schopnost a ochotu vstřebávat učivo.
  • Dalším velice jednoduchým řešením může být mistička neslazeného sušeného ovoce s ořechy či semínky. Kupř. slunečnicové semínko se hodí v době před zkouškami a testy. Uklidňuje nervy a díky obsaženému hořčíku uvolňuje svaly. Slunečnice je rovněž vynikající pro děti s astmatem.
  • Máte-li dítě, které dokáže u svačiny i posedět (což je o přestávce dost těžké), nachystejte mu lžičku a k tomu skleničku s např. rýžovou kaši či jahelný krém, který ocení zejména bezlepkáři.

 

Moje zkušenost: čím mladší dítě, tím preferuje jednodušší jídlo. Ve školce jsem vypozorovala, že děti dávají přednost pokrmům, ve kterých je co nejméně surovin. Často něco nejedí jen proto, že nejsou schopni rozpoznat, co v jídle je. Tento postoj si někteří dokážou uchovat velmi dlouho. 🙂

Zdravá svačinka 3x jinak pro malé i velké

cizrnová_pomazánka

Cizrnová pomazánka aneb hummus

350 g vařené cizrny
2 lžíce sezamové pasty tahini
3 lžíce šťávy z citronu
1 stroužek česneku
sůl
2 lžíce olivového oleje
Do mixeru nasypeme uvařenou cizrnu, sezamovou pastu, citr. šťávu, rozmačkaný česnek, sůl. Mixujeme do hladka (cca 1 minutu, záleží na výkonnosti vašeho stroje). Přidáme olej a mixujeme ještě dalších 15 vteřin. Lze přidat lžíci javorového sirupu či agáve sirupu na zjemnění chuti. Hodí se k namazání na pečivo, ale také jen tak do mističky společně s mrkvovými špalíčky. Obdobným způsobem lze připravit pomazánku z vařených fazolí.

mrkvová_pomazánka

Mrkvová pomazánka

70 g syrové mrkve najemno strouhané
100 g lučiny
2 lžičky šťávy z citronu
20 – 30 rozinek nakrájených najemno
sůl
Lučinu a strouhanou mrkev spojíme v dobře rozmazatelnou hmotu. Osolíme, přidáme citr. šťávu, rozinky. Necháme uležet nejlépe přes noc a mažeme na pečivo.

jáhlový_krém

Jáhlový krém

200 g jáhel
400 g vody
sůl
vanilkový lusk
150 g mléka (ovesného, kokosového, rýžového…)
med (nebo javorový sirup, cukr muscovado…)
domácí ovocná zavařenina
Jáhly třikrát spaříme, abychom je zbavily jejich hořkosti. Vaříme ve vodě 15 – 20 min společně se solí a vanilkovým luskem. Po uvaření vymačkaný lusk vyjmeme, vmícháme 150g mléka, zlehka osladíme. Prohřejeme, promísíme a vysypeme do mixeru, kde mixujeme dohladka. Podáváme např. ve skleničce od malého jogurtu. Na dno dáme pár lžiček domácího džemu či zavařeniny a naplníme jahelným krémem. Máme-li rádi chuť kakaa či čokolády, přidáme do krému trochu kakaového či karobového prášku a umixujeme.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (1 hlasů, průměr: 5,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...