Dejte molům “sbohem” jednou provždy

Kupujete si domů jídlo do zásoby? Máte doma sypané čaje, mouku, strouhanku nebo sušené ovoce? Může se vám stát, že se vám ve vašich spížích zabydlí potravinový mol. A určitě se mu u vás k vaší velké "radosti" bude líbit.


Nepohrdnou ani žrádlem pro zvířecí mazlíčky, červenou paprikou či jiným kořením a najdete je i v těstovinách. Potravinového mola si můžete přinést z obchodu, ale k vám domů se může dostat i stoupačkami nebo vletět oknem.

Co dál? Jak se nepříjemného návštěvníka zbavit?

Pokud se tak stane, je nezbytné spižírnu nebo skříňku důkladně uklidit. Napadené potraviny budete muset vyhodit. Pokud budete takové potraviny nadále konzumovat, vaše zdraví to neohrozí, ale alergickým jedincům by takové potraviny nemusely prospět. Dále je důležité skříňky pořádně vymýt v záhybech i rozích, kde moli rádi kladou svá vajíčka.

V další fázi si pořiďte tzv. mololapač nebo pořídit vajíčka parazitické vosičky.

Parazitické vosičky si domů koupíte v podobě papírových kartiček, z nichž se tento přirozený nepřátel molů vylíhne. Vylíhnuté samičky poté kladou vajíčka do vajíček molů a zničí tak zárodky vajíček potravinových molů.

Mololapače jsou vhodné pro chytání dospělých samečků potravinových molů. Mololapač funguje na bázi feromonů, který sexuálně láká samečky. Ti se na lapač přilepí a s oplodňováním samiček mají útrum. S touto chemií to rozhodně nepřehánějte. Koňská dávka feromonů může totiž přilákat samečky z venku.

Potraviny, které nebyly napadeny, uzavřete do potravinových dóz. Nejprve se však přesvědčte, že v nich skutečně žádný mol není - mouku například přesypte přes sítko a teprve poté pečlivě uzavřete.

doza_sklenena_kovova_plastova_najdete_na_aukro

potravinové dózy

Preventivně se snažte nedělat velké nákupy a kontrolujte potraviny (včetně zmíněného žrádla pro zvířectvo), zda jste si v nich mola nedonesli domů.

Na potravinové moly platí i babské rady

  • Jedna z rad praví, že je dobré dát zakoupenou mouku z obchodu preventivně na 24 hodin do mrazáku. Tím by se měly molí vajíčka v mouce zahubit.
  • Velmi účinné je prý do skříní a spíží na police rozmístit bobkový list nebo sáček s levandulí.
  • Můžete také vyzkoušet citrón se zapíchaným hřebíčkem. Citrón zavěste do spíže nebo skříňky.
  • Přírodním odpuzovačem molů je cedrové dřevo a čerstvé listy z ořechu.

Chce to nutnou dávku trpělivosti, než se tohoto nevítaného hosta ve vaší domácnosti nadobro zbavíte. Pravidelný úklid a pořádek v potravinách je klíčem k úspěšnému odstranění potravinových molů.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (4 hlasů, průměr: 3,75 z celkem 5 hlasů)
Loading...