Poslední telefonní budka v Česku

Nástroj komunikace a nepřehlédnutelný kolorit českých ulic končí. Zabily ho mobily.

Ve čtvrtek 17. 6. 2021 došlo k zániku telefonních budek v Česku. Jeden ze symbolů komunikace po desítkách let skončil. V době, kdy má každý člověk v ČR průměrně 1,43 aktivní SIM karty a mobilní telefon tak má skoro každý, nejde o překvapivou skutečnost. Dříve běžná možnost, jak se rychle spojit s ostatními lidmi, se stala zbytečnou.

Využijte příležitosti pořídit si výjimečný sběratelský kousek a podpořte smysluplný projekt Nadace O2, která u této příležitosti pořádá ve spolupráci s Aukrem dobročinnou aukci předmětů spojených s érou telefonních budek. Máte šanci získat nejen retro telefonní budku, ale i řadu menších memorabilií, jako jsou ikonická sluchátka a telefonní automaty.

Celý výtěžek z aukce bude věnován programu O2 Chytrá škola, který pomáhá žákům a učitelům na základních školách a v dětských domovech lépe se zorientovat v příležitostech i nástrahách spojených s internetem.

A jak vypadala skutečná poslední funkční telefonní budka v Česku? Nacházela se v Hlubyni na Příbramsku.

Poslední telefonní budka v Česka v Hlubyni na Příbramsku
Poslední telefonní budka v Česku, Hlubyně (zdroj: Google Street View)

Aukro je největší české online tržiště a dobročinným aukcím se věnuje dlouhodobě. Jen v roce 2020 pomohlo na charitativní projekty vybrat prostředky přesahující 3,5 milionu korun.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...