Což
Jaro je moje oblíbené roční období. Delší dny, více slunečních paprsků, zelená barva mladých lístků, červené tulipány… to jsou pro mě jedny z jeho hlavních symbolů. A s jarem také přichází doba hojnosti pro takzvané kytkožrouty – nadšence vyrážející do přírody hledat rostliny, které se dají zužitkovat v kuchyni. V lese a na louce roste spousta vitamíny nabitých rostlin, které nejspíš dobře znáte, ale možná by vás nenapadlo si z nich uvařit čaj nebo si je zamíchat do salátu. Toto jsou moji tři favoriti:
Kopřiva dvoudomá
Je považovaná za plevel, navíc nepříjemně pálí. Spíš by se ale o ní mělo mluvit jako o klenotu mezi rostlinami pro její hojné využití v kosmetice i v kuchyni. Tady jsou čtyři nápady, jak se dá kopřiva použít:
- do salátů – přidáváme nasekané čerstvé kopřivy
- do nádivek – sbíráme nedřevnaté horní výhonky mladých kopřiv
- jako špenát – mladé výhonky upravíme stejným způsobem jako špenát
- kopřivový čaj – je vhodný na pročištění organismu. Přiměřené množství kopřiv zalijeme vařící vodou a necháme louhovat asi 15 minut, pijeme 2-3 krát denně
Sedmikráska chudobka
Sbírají se listové růžice s poupátky nebo rozkvetlé kvítky. Využít je můžeme třeba následovně:
- do salátů (úprav můžeme vymyslet nepřeberné množství; například s nastrouhanou mrkví, citronovou šťávou, olivovým olejem a solí)
- příměs do polévek, bylinkových másel, omáček
- zdobení pokrmů a nápojů rozkvetlými květy
Ptačinec žabinec (ptačinec prostřední)
Je to poměrně často se vyskytující rostlina, zahrádkáři ji znají jako plevel, který dokáže rychle zaplevelit celý záhon. Jako děti jsme ptačinec dávaly zebřičkám do klece coby zelené krmení, stejně výživný jako pro papoušky je i pro lidi. Dá se sbírat téměř po celý rok. Tak ho neváhejte vyzkoušet třeba v této podobě:
- jako příměs do špenátu nebo do polévek – přidáváme chvíli před koncem vaření, abychom se varem nepřipravili o vitamíny
- do pomazánek nebo na chleba s máslem – přidáváme ptačinec čerstvý, najemno nasekaný
Recept: základní bylinková polévka
Jarních bylin, které se dají zužitkovat v kuchyni je hodně. Můj článek tedy berte spíš jako inspiraci a pokud vás tato krátká „ochutnávka“ naláká na využívání planých rostlin v kuchyni, další obsáhlé zdroje informací zcela jistě snadno najdete. A na závěr bych se s vámi ráda podělila o tento recept na jednoduchou bylinkovou polévku, kde můžete ve výběru bylinek popustit uzdu své fantazii.
Budete potřebovat: trochu oleje, cibuli, 3 vajíčka, 5 lžic špaldové mouky, sůl a malou misku čerstvě nasbíraných jarních bylinek (kromě tří výše jmenovaných můžete použít např. popenec břečťanovitý, violku vonnou, plicník lékařský, bršlici kozí nohu, řebříček nebo chuťově specifický medvědí česnek).
Na rozpáleném oleji osmahněte nakrájenou cibulku, přidejte nasekané bylinky, po chvíli mouku a míchejte, aby se nepřipálila. Pak zalijte vodou, nechte ještě asi 10 minut vařit a vmíchejte vejce.
Dobrou chuť! A sbírejte, prosím, jen rostliny, které jednoznačně poznáte!