Otestujte si cyklo znalosti + Krutá pravda o pivu

Sváteční cyklisté i ostřílení jezdci v nich často chybují. Jak jste na tom se znalostí těchto pravidel vy? 

1. Jedno pivo zákon toleruje

ANO - NE

Co by to byl za cyklovýlet bez zastávky na pivo?!? Většina z vás si ho dá. A spousta cyklistů stále netuší, že se to nesmí. I když se o rozvolnění pravidel hodně mluví, zatím vše zůstalo jen na papíře. Takže stále platí, že cyklista je stejně jako řidič účastník silničního provozu a platí zde nulová tolerance. Mimochodem věděli jste, že podle statistik je každý třetí cyklista, který způsobí dopravní nehodu, pod vlivem alkoholu? Alkohol zkrátka prodlužuje reakční dobu, což je neprůstřelný argument odpůrců alkoholu za řídítky. I proto se nedivte, když po vás policie bude chtít dechovou zkoušku. V roce 2013 takto odhalila 624 opilých cyklistů a o rok později se toto číslo rozrostlo dokonce o dalších 200.

kola_kolobezky_velky_vyber_na_aukro

Kola | Dětská kolaKoloběžky | Dětské koloběžky

2. Za požití alkoholu při jízdě na kole hrozí ztráta bodů

ANO - NE
Naštěstí ne. Bodový systém, stejně jako řidičský průkaz, se vztahuje jen na řidiče motorových vozidel. Dostat můžete leda tak pokutu za přestupek. A tu vám ještě policista nemůže udělit na místě. Tolik dobré zprávy. A teď ty špatné: do jednoho promile můžete dostat pokutu až do výše 20 000 Kč. Od jednoho promile až 50 000 Kč.

3. I když je po nehodě cyklistická přilba neponičená, stejně ji musím vyměnit

ANO - NE
Nikdy nevíte, jestli v přilbě není nějaká drobná trhlinka, která vás může fatálně ohrozit při dalším pádu. Podle portálu Na kole jen s přilbou se navíc na přilbě, stejně jako na většině věcí, podepíše zub času: při občasném nošení ji vyměňte alespoň jednou za 8 let. Pokud jste náruživý cyklista, měli byste přilbu měnit každých 3 až 5 let. A nezapomeňte se vyhnout agresivním chemickým prostředkům, které by mohly strukturu přilby nebezpečně narušit.

vybaveni_na_kolo_aukro

Oblečení na kolo |  Přilby | Cyklorukavice

4. Po chodníku může jet cyklista, který jede pomalu a je ohleduplný vůči chodcům

ANO - NE
Raději to nezkoušejte, protože můžete dostat na místě pokutu až 2 000 Kč a ve správním řízení až 2 500 Kč. Na chodník může cyklista pouze v případě, kdy sesedne z kola a vede jej vedle sebe. A ještě musí být při tom maximálně ohleduplný vůči chodcům a nesmí je tím nijak ohrožovat. Nicméně od letošního roku se může na některých komunikacích pro chodce objevit dodatková značka, která cyklistům umožní vjezd. Platí na nich ale pravidlo absolutní přednosti pro chodce.

detske_vybaveni_na_kolo_helmy_na_aukro

Dětské přilby | Oblečení a rukavice | Zvonky | Cyklosedačky

5. Koloběžkář má stejná práva a povinnosti jako cyklista

ANO - NE

Koloběžky patří na silnici a cyklostezky podobně jako kola. Stejně tak musí mít například i povinnou výbavu jako bicykl v podobě světlometu a bílého světla vpředu a červeným světlem vzadu. Projde vám tak maximálně to, když nebudete mít odrazky na šlapadlech. 😉 (Ta totiž také podle zákona patří mezi povinnou výbavu kol.).

6. Na cyklostezce smí jet pouze cyklista

ANO - NE
To je sen asi většiny cyklistů. Ale realita je jiná. Na cyklostezce můžete potkat lyžaře, běžkaře, bruslaře apod. Naopak chodec na stezce nebo jízdním pruhu vyzrazenému pro cyklisty nemá co dělat. Chodci mohou pouze na společnou stezku pro chodce a cyklisty.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...