Obrazy s příběhem: úspěšný příběh podnikavé malířky

Léků na holé stěny existuje nepřeberné množství - vybírat si můžete mezi reprodukcemi slavných olejomaleb, kreseb, fotografií nebo si zdi polepte samolepkami. Časem ale zjistíte, že vašemu obrazu něco chybí. To si uvědomila i malířka Hana Auerová. Proto začala malovat Obrazy s příběhem a založila na tom i své podnikání. 

Jaké obrazy visí u vás doma?
Většinou portréty rodinných příslušníků, které jsem malovala čistě pro radost.

HANA AUEROVA GARDENER

Modrá zahrada 2 - Starý zahradník, obraz se stal Art of The Day v britské galerii Artfinder, která hostí umělce z 90 zemí světa

Jak vznikl nápad malovat obrazy s příběhem? Co je to ten příběh?
Jde o reakci na to, že mnoha lidem dnes stačí mít na stěně reprodukce bez příběhu, kterým třeba ani nerozumí a trávit v jejich přítomnosti svůj drahocenný čas. Nabízím tedy jako protiklad cenově dostupné originály, které mají svůj jedinečný příběh, často spojený s člověkem, který obraz vlastní. Snažím se, aby moje obrazy lidem dělaly radost a aby si na ně rádi „parkovali oči“. Příběh je vlastně takový dopis majiteli obrazu a ne vždy ho zveřejňuji v plné šíři. Je to příběh o tom, jak a proč obraz vznikal, jaká je v něm zaznamenaná hudba nebo co vyjadřuje. Většina mých zákazníků nezůstává jen u jednoho obrazu a časem si u mně objednávají další.

img_1601

Hana Auerová při práci

Jak jste se dostala k malování a psaní?
Pořádně jsem začala malovat během svého studia v Americe, kde jsem žila v rodině profesionální malířky. Díky ní jsem pochopila rozdíly mezi různými typy bílé barvy, naučila se míchat odstíny pleti a používat správně jednotlivé štětce, setkala se s řadou inspirativních lidí a došlo mi, že mě malovaní šíleně baví. Pak jsem se k malování vrátila až během mateřské, kdy mi hodně klesly příjmy a přibyl čas, takže jsem přestala kupovat dárky a začala všem okolo malovat obrázky. S psaním vše nabralo trochu větší spád už na gymnáziu, kdy jsem vyhrála nějaké literární soutěže, což mě povzbudilo. Měli jsme ohromnou profesorku češtiny s přesahem do různých oblastí kultury. Na vysoké jsem si pak jako vedlejší specializaci zvolila žurnalistiku a moje první práce při studiu na plný úvazek byla v tiskové agentuře.

Jakou techniku malby používáte?
Nejčastěji maluji akrylovými barvami na plátno. Na rozdíl od olejových barev rychle schnou, takže pokud nechci používat nějaké chemické triky, tak od rozpracovaného obrazu moc neodbíhám. Ráda ale experimentuji i s jinými technikami, a to především při přípravě skic.

Co malujete nejraději?
To se hodně vyvíjí. Obvykle ráda maluji více obrazů na stejné téma. Teď třeba hodně maluji české lokomotivy. To je nádherná práce. Před tím jsem namalovala sérii zahrad a ještě před tím jsem měla období, kdy jsem namalovala spoustu portrétů.

obrázek 3 (5)

Mrazivé ráno - jeden odborník mi řekl, že je to naštvaná lokomotiva těsně před explozí

Máte nějaké oblíbené rituály při malování?
Ano, velice podrobně je rozebírám na svém webu www.OBRAZYsPRIBEHEM.cz.

Do povědomí veřejnosti jste se dostala poté, co jste se přihlásila do soutěže Můj první milion, kterou jste vyhrála. Co pro vás bylo hlavní motivací přihlásit se?
Připadalo mi, že soutěž pomůže mému projektu, i kdybych ji nevyhrála, a dodnes si to myslím.

Překvapilo vás, že jste vyhrála? Věřila jste si, že můžete být první?
Čekala jsem, že mě převálcuje nějaká parta ajťáků s aplikací, bez které se nedá žít. To se nestalo. Nevím, zda jsem věřila sobě, ale rozhodně věřím svým Obrazům s Příběhem.

MODRÁ ZAHRADA - HANA AUEROVA

Modrá zahrada 1 - obraz malovaný metodou posunuté palety

Kolik váš obraz stojí a za jak dlouho jej zvládnete namalovat?
Snažím se, aby mé obrazy byly cenově dostupné, ale jak říká má kamarádka: "Hani, když nestíháš, musíš zdražit."

Dá se tím uživit?
To právě testuji. Samotným malováním se asi uživí jen zlomek umělců. Můj záběr je trochu širší: píši scénáře pohádek (např. Kulaté pohádky, které namluvil Josef Somr a můžete je vidět na Stream.cz) a když se sejde čas a příležitost, tak se snažím také fotit nebo animovat. Komunikuji hodně s umělci ze zahraničí a bez ohledu na jejich nesporný talent, prestižní ocenění a oddané sběratele, se málokdo z nich živí jen obrazy. Těch pár co ano, má hodně jinak posazené ceny než já a hučí do mě, ať výrazně zdražím.

Jaké máte další plány do budoucna?
Postupuji podle podnikatelského plánu, který vyhrál v soutěži Můj první milion. Něco se hýbe rychleji, než jsem čekala, něco pomaleji, ale makám na tom.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...