I barvy oblečení ovlivňují váš výkon. Které to jsou?

Věděli jste, že i barva oblečení má vliv na to, kolik kilo shodíte? A, že střih může pomoci zefektivnit vaše cvičení? Dokonce na to existují i zajímavé statistiky! 

Všichni asi víme, že na běhání si vezmeme boty k tomu určené, a pokud sportujeme venku, pak zvolíme oblečení, které dýchá a v dešti nepromokne. To není žádná novinka. Mě spíš zajímalo, jak náš výkon ovlivní střih a barva oblečení.

Body and mind: oblečení pěkně na tělo

Volba oblečení záleží na typu cvičení a samozřejmě na vaší postavě. Pro lekce body and mind volte střih na tělo a to hned z několika důvodů. Při předklonu s nohou za hlavou nebudete muset řešit, že se vám volné triko srolovalo a odhalilo některou část vašeho těla. Při těchto lekcích je třeba se soustředit pouze na vlastní vnímání těla a je dobré eliminovat veškeré rušivé elementy. Tím mohou být i moc výrazné barvy. Navíc u upnutého oblečení lektor lépe odhalí, zda cvik děláte správně nebo ne a může vás opravit.

Taneční lekce: volné a výrazné tvary

Já osobně mám na tanečních lekcích ráda volnější oblečení. Takové oblečení totiž dokresluje a podtrhává pohyb vašeho těla. S „menším“ úsilím uděláte větší efekt. Pokud je principem pohybu, který tančíte, pohyb pánve, omotejte si kolem pasu třeba košili nebo triko s dlouhým rukávem. Pohyb se zvýrazní. Volte výraznější barvy, které vás nabijí energií. Ale vždy se musíte hlavně líbit sám/sama sobě. Co se týká taneční obuvi na běžné fitness taneční lekce, pak se mi osvědčily kotníkové boty s plochou podrážkou. Super taneční tréninkové boty na některých podlahách kloužou. Pak podrážku bot namočte.

sportovni_obleceni_velky_vyber_na_aukro_najdete

podprsenkyšortkylegínyrukavicetopy

Posilovací lekce: boduje červená

Volte podle toho, co vám sedí, ale myslete vždy na to, abyste měli vizuální kontrolu nad důležitými partiemi, jako jsou ramena, bedra a kolena. V těchto partiích se totiž dělá nejvíce chyb. Zvednutá ramena, prohnutá záda v oblasti beder a kolena směřující k sobě místo ve směru prstů u nohou. Dále byste měli mít oblečení, které vám umožňuje volnost pohybu. Některé módní kousky jsou sice super, ale když nemůžete dát pořádně nohy a ruce od sebe, pak jsou k ničemu. Naopak příliš volným oblečením se můžete někde zachytit a zranit se.

Když jsem hledala, jak na nás působí barvy a jak to může ovlivnit náš výsledek ve sportu, tak jsem našla pár zajímavostí. Vnímání barev je dost individuální, takže neexistuje úplně pevně dané pravidlo. Jak jsem již psala, tak zemité barvy spíše uklidňují a výrazné barvy nabuzují k výkonu. Našla jsem statistiku, podle které rozhodčí taekwonda na OH v Pekingu přisuzovali až o 13 % bodů víc sportovcům v červeném dresu. Jiný průzkum se zaměřil na dresy skupinových sportů, jako je fotbal, rugby, lední hokej nebo basketbal. Podle této studie vyhrávají nejvíc týmy, které mají bílou a červenou barvu. To může být dobrá rada pro tipaře:o)

Pokud se cítíme pohodlně a atraktivně ve sportovním oblečení, pak podáváme i lepší výkon, jelikož se cítíme více sebevědomě. To znamená, že výběr oblečení může ovlivnit výsledek zápasu nebo množství vaší energie, kterou do cvičení vložíte.
Pokud máte problém s přejídáním, tak se oblečte do modré, fialové nebo šedé. Tyto barvy prý tlumí chuť k jídlu.

4 tipy na závěr

1. Kompresní podkolenky: slouží nejen jako prevence trombózy, ale také napomáhají k regeneraci po cvičení. Používají se především na běh, kde jsou lýtka hodně namáhaná a pomáhají ke správné cirkulaci krve. Bolest lýtek je po cvičení výrazně menší.

2. Vrstvení oblečení: nejde pouze o nějakou módu. Spodní vrstva vašeho oblečení saje pot a horní vás chrání před prochladnutím. Vrstvěte triko s krátkým rukávem na triko s dlouhým nebo kraťasy na legíny. Berte v úvahu počasí, aby vám nebylo horko nebo naopak zima.

3. Vhodné spodní prádlo: sportovní podprsenka a spodní prádlo vhodného tvaru. Spoďáry Bridget Jones nevypadají pod sportovním oblečením zrovna lákavě.

4. Praní termoprádla: neperte v aviváži. Ta může narušit membrány vláken a tak funkčnost termoprádla snížit. Toto prádlo ihned po cvičení přemáchněte. I pot v kombinaci s deodoranty může mít negativní vliv v případě, že zpocené triko leží týden v prádelním koši.

Články, jak být fit, přináší  fitness a wellness klub Holmes Place

Holmes_Place_logo

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (1 hlasů, průměr: 5,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...