Nostalgický poslech a originální zvuk: Jak vybrat gramofon?

V čím dál více domácnostech se opět objevují gramofony a řady vinylových desek. Někdo dává přednost dokonalému zvuku z moderního přístroje, jiný si vybere nostalgický retro gramofon s troubou, který stylově doplní interiér. Jak vybrat gramofon?

Gramofony umí i digitalizovat desky nebo přehrát CD

Některé moderní gramofony nabízejí kromě reprodukce zvuku zachyceného na desky i možnost jeho digitalizování do formátu MP3 nebo mixování. Mohou být také vybaveny rádiem nebo funkcí pro přehrávání disků. Většině milovníků kulatých desek však stačí jen samotný poslech gramofonu přes reproduktory. Zarytí nostalgici či sběratelé pak vyhledávají retro gramofony s troubou.

TIP: S gramofonem byste si měli pořídit i desky. Od kterého českého umělce byla ta nejdražší, co se prodávala na Aukru?

Jak vybrat gramofon – důležité parametry

Při koupi gramofonu si všímejte, z čeho je vyroben. Dráž vyjdou ty těžší, dřevěné a kovové. Přístroje z plastových napodobenin těchto materiálů jsou o poznání levnější a neváží tolik.  Nejlehčí gramofony mají kolem 2 kg, ty nejtěžší i pětkrát více.

Pokud vám jde o co nejčistší zvuk, měli byste se při výběru gramofonu zaměřit na ty se zabudovaným předzesilovačem. Můžete si jej však i dokoupit jako externí a zapojit jej do gramofonu přes phono vstup.

Dále věnujte pozornost náhonu, který otáčí talířem s deskou – je řemínkový, nebo přímý? Častější, řemínkový by se neměl dotýkat základních součástí gramofonu, aby nevibroval a nerušil přehrávanou hudbu. Bezvadný zvuk nabídnou dražší modely s náhonem přímým, jehož základem je silný magnet.

Raménko a přenosku, která je umístěna na jeho konci, můžete pořídit v několika variantách: na výběr máte rovné nebo zahnuté raménko s piezoelektrickou či elektromagnetickou přenoskou. Zahnuté raménko by mělo díky lepšímu sklonu k desce přispět k čistšímu zvuku. O jeho přenos se stará přenoska. Ty piezoelektrické bývají dodávány k levnějším gramofonům, můžete je však i sami vyměnit za elektromagnetický typ, který přenáší zvuk kvalitněji pomocí magnetu nebo cívky.

Foto: Mick Haupt, Pexels

Kolik stojí gramofon?

Ceny nových gramofonů se v závislosti na výše zmíněných parametrech a kvalitě pohybují zhruba od 2 500 Kč do asi 15 000 Kč. Nejluxusnější modely pro profesionální dýdžeje však mohou vyjít až na několik set tisíc korun. Pokud chcete ušetřit, můžete si koupit gramofon z druhé ruky na Aukru. Na své si tam přijdou i sběratelé, kterým jde spíše o nevšední dekoraci do bytu než o funkčnost a kvalitu zvuku.

Foto: Skitterphoto, Pexels

Údržba gramofonu není složitá

Nový gramofon byste měli pravidelně čistit od prachu a nezapomínejte ani na ideálně každoroční obměnu jehly a případně i přenosky. Rovněž vinylové desky vyžadují zvláštní zacházení a péči, aby pořád pěkně hrály. Při vyjímání desek z obalů sahejte pouze na jejich okraje, abyste drážky nezanesli potem a prachem. Můžete je vyčistit speciálním štětcem a čističem. Desku poškodí i nekvalitní levná jehla, investujte radši do bezpečnějších, diamantových jehel.

Podlehli jste i vy kouzlu nostalgických gramofonů? Na Aukru seženete nové gramofony v aukcích i přímém prodeji, součástky pro výměnu i cenné sběratelské kousky. V kategorii gramofonů na vás čeká více než 150 nabídek.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (1 hlasů, průměr: 5,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...