Náhradní díly: Jak vybrat brzdové destičky?

Brzdy jsou jedním z nejdůležitějších orgánů každého auta. Jejich správná funkce je zásadní pro bezpečnou a pohodlnou jízdu, patří však ke spotřebním komponentům a jejich výměna tak nemine v podstatě žádného motoristu. Přečtěte si, jak se při výběru náhradních dílů nespálit.

Kdy je čas na výměnu?

Že brzdy nefungují tak, jak mají, poznáte podle několika signálů. Nejčastějším projevem je třes volantu nebo stáčení vozidla při brzdění na vlhkém povrchu. Spolehlivým ukazatelem je pak také kontrolka ABS. Jakmile se na palubní desce rozsvítí, návštěvu servisu a diagnostiku neodkládejte. Jakmile v brzdicím systému přestane pracovat jedna součástka, ty další se velmi rychle opotřebují. To je jednak nebezpečné a jednak se vám oprava brzd zbytečně prodraží.

TIP: Základem péče o brzdový systém auta je pravidelná výměna brzdové kapaliny, která bývá často opomíjena. Pro stoprocentní funkci brzd je důležité ji vyměňovat alespoň jednou za dva roky. 

Vyznejte se v nabídce

Sortiment náhradních dílů se bez ohledu na automobilové značky obecně dělí na originální a ty z druhovýroby. Originální díly jsou zpravidla dražší, protože je vyrábí přímo automobilka nebo její subdodavatel. Levněji pořídíte díly z druhovýroby neboli „aftermarketu“. V tom případě si ale výrobce vždy proklepněte a pročtěte si recenze jeho zákazníků. Nejlepší jsou značky, které se specializují na výrobu konkrétních dílů, například jen komponentů do brzdových systémů nebo osvětlení.

TIP: Nejlepší je hledat náhradní díly pro konkrétní vozidlo a až pak vybírat značku.

Unsplash.com

Jak vybrat brzdové destičky

Jsou to právě brzdové destičky, které při brzdění mění kinetickou energii na teplo, čímž auto zpomalují. Jejich životnost proto není věčná a jednou za čas je nutná jejich výměna. Brzdové destičky mohou být buď organické, polokovové, nebo keramické. Jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Organické brzdové destičky

Organické destičky jsou nejlevnější variantou, tudíž od nich nečekejte výjimečnou odolnost. Vyrábějí se ze směsi přírodních materiálů, jako jsou pryskyřice, kevlar nebo sklo. Přestože jsou relativně měkké, a tudíž se rychleji opotřebují, ze všech typů vynikají nejtišším provozem.

Polokovové brzdové destičky

Polokovové destičky se vyrábějí ze směsi kovových prášků. Díky tomu vykazují dobrou odolnost vůči tlaku i vysokým teplotám, pyšní se tak dlouhou životností i velkou brzdnou silou. Tento typ destiček také nejčastěji používají při výrobě samotné automobilky.

Keramické brzdové destičky

Keramické destičky obsahují keramická vlákna, neželezné kovy a syntetický kaučuk. Tento typ destiček je ideální pro sportovní vozy, vynikají totiž nejen vysokou odolností, ale také brzdnou silou. Za kvalitu si však na druhou stranu výrazně připlatíte.

Brzdové kotouče

Jedny kotouče obvykle přežijí hned několik sad brzdových destiček. Pokud však budete odkládat výměnu destiček, rovnou počítejte s výměnou kotoučů, jejichž životnost úzce souvisí s kvalitou brzdových destiček. Nikdy proto nevyměňujte kotouče, aniž byste současně vyměnili brzdové destičky.

Protože se většina práce brzdového systému odvádí na přední nápravě, vybírejte pro ni odolné a kvalitní součástky. Komponenty na zadní nápravu pak mohou být levnější, protože při brzdění zabírají jen zlehka. Brzdové kotouče a destičky k sobě pasují bez ohledu na výrobce nebo značku, vždy však dávejte přednost kvalitě před nízkou cenou.

Vyplatí se starší součástky?

Máte-li dosluhující auto, pak se vám pravděpodobně nechce do jeho dílů investovat vyšší částky. Nejlevnějším řešením jsou náhradní komponenty z druhé ruky. Bývají sice opotřebené, v některých případech ale i tak dobře splní svou funkci. Tato varianta je však vhodná pouze v případě náhradních dílů, které nejsou klíčové pro bezpečnost auta. Například převodovka z druhé ruky se akorát dříve opotřebí, ale při jízdě vás neohrozí. Naopak použité díly brzd, řemenů nebo řetězů představují bezpečnostní hazard a nevyplácí se na nich šetřit, ať už je vaše auto jakkoliv staré.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (2 hlasů, průměr: 4,50 z celkem 5 hlasů)
Loading...