Máma mele maso. Bude burger!

Pamatujete se na mlýnky? Mlýnky na maso, mlýnky na kávu, mlýnky na mák, no prostě mlýnky na všechno. Svého času se dalo umlít všechno. Ztvrdnul vám rohlík? Umleli jste ho na strouhanku. Pohoda.

Samozřejmě, že mletí mělo jednu nevýhodu, a tou byla samotná podstata mletí. Tedy že to zabíralo čas a rachitičtí jedinci beze špetky fyzické síly často umleli tvrdší předměty s vypětím posledních sil. Nicméně na druhou stranu se zase z kuchyně linula taková ta příjemná vůně namletých surovin.

Mletí tmelilo rodinu. Děti podávaly rohlíky nebo fláky masa, maminka mlela a tatínek s lahváčem sledoval v televizi Majora Zemana. Obraz šťastné socialistické rodiny byl nasnadě.

Dneska se mletí nenosí. Doba je jinde a čas jsou peníze. Na mletí není prostor. Mimo jiné proto, že obchodní řetězce namleté suroviny nabízejí tak nějak automaticky samy od sebe. Zatímco se mlýnek na maso smutně krčí kdesi vespod ve špajzu, kde pomalu koroduje a směřuje k zapomnění, my si nakoupíme na ty naše hambáče mleté hovězí maso s příměsí vepřového a kopyt zeber velkoryse označené jako „mletý výrobek“.

mlynky_velky_vyber_na_aukro

 nejen retro: mlýnky na maso | mlýnky na kávu

Ano, máme to bez práce a námahy, což nám všem tak nějak ke štěstí stačí. Nicméně tak nějak nevíme, co vlastně jíme. Za nás to namlel někdo jiný. Ten někdo z toho samozřejmě chce vytřískat co nejvíc peněz, takže náklady sráží na minimum. Z toho důvodu o kvalitě namletých výrobků, potažmo ze surovin, ze kterých to bylo namleto, můžeme převážně pouze spekulovat. Je to holt něco za něco.

Máma mele maso. Je totiž gurmánka
Vlastnoručně namleté maso je vlastnoručně namleté maso. Pokud je to maso ještě namleté z vlastnoručně uloveného zvířete, které jsme buď sami vypiplali nebo ulovili v divočině, je gurmánský zážitek o to větší.

Ale kdo by v dnešní uspěchané době měl čas zajet si do lesa a tam holýma rukama ulovit kance? Nikdo. Raději si koupíme mleté cosi a doufáme, že naše trávení nedojde újmy.

Není však třeba věšet hlavu a jen tiše vzpomínat na doby minulé. V posledních letech doznal nárůst zájem o kvalitní potraviny, potažmo vaření. Mlýnky na maso si postupně hledají cestu zpět do našich kuchyní. Vaření se stává životním stylem.

Třeba se jednoho dne opět dočkáme onoho obrazu spokojené rodinky, kdy máma mele maso, Ema má mimi a táta láme u televize jednoho lahváče za druhým.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (1 hlasů, průměr: 2,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...