Mami, půjčíš mi tablet?

"Pusť mi pohádku!" "Teď ne, hraju hru!" Takové věty už každý rodič někdy slyšel. A většina s tím bojuje. Vyjít dítěti vstříc, nebo trvat na tom, že dětem takové "hračky" do rukou nepatří? V každém případě se vyplatí znát základní pravidla, která najdete v článku. 

Dnešní děti jsou již krátce po svém narození obklopeny vymoženostmi moderní doby - telefon, tablet, televize je každodenní součástí jejich vývoje. Vidím to i v mé mateřské školce - děti tablety po svých rodičích vyžadují a ti se mě často ptají, co s tím. Jak nastavit pravidla, čemu vyhnout, co nedělat, aby děti nebyly s tabletem doslova srostlé. Mám pro vás několik tipů, které by mohly v boji proti tabletu pomoci:)

1) Tablet není za odměnu
„Když to sníš, pustím ti pohádku.“ „Když rychle půjdeš, oblečeš se, tak ti doma dám tablet.“ Neodměňujte tabletem, dítěti se pak na něm ještě snáze utvoří závislost a bude jej vyžadovat.

2) Nedělejte z tabletu rituál
Aby bylo dítě hodné při jízdě v autě, půjčíte mu tablet. Chcete v klidu uvařit večeři, půjčíte tablet. Vypadá to nevinně, netrvá to dlouhou chvíli, dítě je potichu a hodné, vy si zatím konečně po celém dni v klidu uvaříte nebo uděláte, co je potřeba. Dítě si na tyto momenty velice rychle zvykne a začne je vyžadovat neustále.

3) Omezte práci na tabletu před dítětem
Tabletem, počítačem či chytrým telefonem je dennodenně obklopen každý z nás. Přijde nám to už naprosto přirozené, nicméně pokud omezíme práci s tabletem či telefonem před dětmi, věřte, že ani ony nebudou elektroniku tolik vyžadovat. Zajímá je to především proto, že neustále vidí nás dospělé, jak se u tabletu smějeme, pracujeme, usmíváme. Je to pro ně lákavé a chtějí to také.

4) Navrhněte dítěti jinou zábavu
Dítě si na tablet ani nevzpomene, pokud mu dokážete navrhnout jinou alternativu, která pro něj bude stejně, a nebo ještě více zajímavá. Procházka, výlet, lego, vyrábění, povídání, čtení knížek.

5) Nastavte jasně daná pravidla
S elektronikou, tabletem či mobilem se děti postupem času potkají, ale myslím si, že pro děti předškolního věku to není vůbec nutné. Pokud přesto tablet půjčujete, nastavte jasně daná pravidla a vysvětlete, k čemu tablet přesně slouží. Je to prostředek pro komunikaci s ostatními? Prostředek k vykonávání práce? Dítě by mělo vědět, proč ho vy používáte a ono ne.

Úplně nejlepší časová investice v životě je čas strávený s vaším dítětem, neokrádejte se tak o něj tím, že dítě posadíte k tabletu. Máte sice chvíli odpočinku, klidu, ale věřte, že to, co do dítěte investujete, vám jednou vrátí. 🙂

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...