Kublanka: Fish and Chips

Pokud máte vlastní fajnšmekrácký recept na Fish & Chips, zbystřete. Tento pivní kousek od Kublanky vám totiž nedá spát dokud jej nevyzkoušíte na vlastní kůži nenažrané chuťové buňky. A pak se začnou dít věci...

Big Ben, Tower Bridge, Westminsterský palác a další památky musí vždy počkat, když se jede do Londýna. První na řadě je jídlo. Přesněji Fish & Chips. Kdekoliv, kdykoliv, ale pokud možno hned, co se dostaneme do Londýna. No, a jelikož se do Londýna teď dlouho nedostaneme, tak hledáme autentické Fish & Chips v domácích podmínkách. A myslíme, že jsme se dostali k výbornému výsledku.

Ingredience (4 porce)
Smažená ryba
500 g tresky nebo jiné bělomasé ryby
240 ml studeného piva typu IPA
240 ml hladké mouky + na obalení
1 lžička soli
slunečnicový olej na smažení
Hráškové pyré
300 g mraženého hrášku
3 lžíce změklého másla
1 šalotka – najemno nakrájená
1 lžíce najemno nasekané čerstvé máty
1 lžička citrónové šťávy
Bramborové hranolky
3 – 4 velké brambory typu C
50 ml slunečnicového oleje
sůl

Postup
Hráškové pyré
V malém hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu. Jakmile začne voda vřít, přidáme do hrnce mražený hrášek a velmi krátce ho povaříme (2-3 minuty). Jakmile je hrášek měkký, ihned ho scedíme a propláchneme ledovou vodou. Poté ho spolu s mátou, máslem a šalotkou rozmixujeme dohladka. Pyré dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou. Misku s hráškovým pyré zakryjeme potravinářskou fólií.

Bramborové hranolky
Troubu si předehřejeme na 250 °C. Brambory dobře omyjeme kartáčkem a nožem je nakrájíme na silnější hranolky, které uvaříme v páře do poloměkka. Předvařené hranolky rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme je slunečnicovým olejem a prsty je dobře promícháme. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova a dokřupava. Upečené hranolky posolíme a ihned podáváme.

Smažená ryba
Tresku nakrájíme na jednotlivé porce. Ve větší misce prošleháme 240 ml studeného piva se stejným množstvím mouky a lžičkou soli. Do jiné misky si připravíme hladkou mouku na obalení tresky.

Do vyššího silnostěnného hrnce nalijeme minimálně 3 cm vysokou vrstvu slunečnicového oleje, který rozehřejme na 190 °C. Jakmile olej dosáhne požadované teploty, obalíme tresku v mouce, přebytečné množství oklepeme, dobře obalíme v pivním těstíčku a ihned smažíme z obou stran dozlatova. Usmažené porce pokládáme na mřížku, pod kterou umístíme na papírovou utěrku. Stejně postupujeme se zbytkem ryby. Ihned podáváme s čerstvě připravenými hranolkami a hráškovým pyré.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...