Malý dětský pokoj: vybíráme postel

Jak dostat do malého pokojíku postel, skříň a nově i psací stůl pro čerstvého školáka? Někdy může být řešením vhodně zvolená postel. Ukážeme vám tři typy postelí, které si s takovou výzvou poradí. Navíc děti tyto originální nápady velmi baví!

S nástupem prvňáčka do školy máte v malém pokojíku zaděláno na problém. O to větší, když kromě nového psacího stolu pro školáka má v pokoji zůstat i hrací zóna pro mladšího sourozence. Často se s tím potýkají rodiny v paneláku, kde rodiče nakonec rezignují a dětem uvolní větší a prostornější ložnici.V některých případech stačí „jen“ chytře přestavět nábytek nebo vyměnit část vybavení ve stávajícím pokojíčku.

6 pravidel malého dětského pokoje

Než se pustíte do generální přestavby, ujistěte, že dodržujete tato pravidla:
1. Neskladujete v pokojíku sezónní věci (jako například lyže, kola, koloběžky apod.) nebo dokonce věci, které tam vůbec nepatří.
2. Třiďte průběžně hračky a oblečení. Darujte nebo prodejte všechno, čemu už děti odrostly. Pro větší úklid můžete využít službu Aukrobot.
3. Do malého prostoru patří světlé barvy. Nebojte se ani bílé barvy nábytku nebo stěn. Vždycky ji můžete doplnit barevnými povlečením, závěsy, kobercem nebo veselými samolepkami.
4. Nepodceňujte úložný prostor. I když to zpočátku vypadá, že moc hraček nemáte, s věkem u dětí roste chuť věci kumulovat a brzy vám místo pochybí.
5. Chytře využívejte stěny. Vhodné jsou vestavěné skříně, police až do stropu, kam můžete ukládat věci, které zrovna nejsou aktuální, poličky, které odlehčí místu na podlaze. Buďte kreativní. Máte hračky, které můžete připevnit nebo pověsit na zeď? Udělejte to.
6. Stejným způsobem přemýšlejte i nad parapetem. Dá se využít i jinak než jako odkládací stolek pro kytky?

vyutiti_parapetu_inspirace_aukroblog

Využijte každý centimetr - i parapetu. Umístěním stolu pod okno získáte nejen přirozené denní světlo pro práci do školy ale i odkládací plochu, která přirozeně naváže na stůl.

Na kutě! Ale na jaké?

Nejvíc místa zabere postel. A v případě dvou a více dětí se při vymýšlení vhodného seskupení nábytku můžete pěkně zapotit. Vyzkoušet můžete tuto fintu: vezměte si kostičkovaný papír, zakreslete do něj půdorys pokoje a na jiný kus stejného papíru nakreslete a vystřihněte nábytek - vše by mělo odpovídat reálným proporcím. Pak zkuste umístit nábytek do půdorysu tak, abyste byli s výsledkem spokojení. Pozor na to, kde se otevírají dveře;)

Máte-li dvě děti a chcete nechat pro každého vlastní lůžko, nejjednodušší první pomoc je postavit je do písmena „L“. Tím trochu prostor ušetříte. Ne vždy to stačí. Pomoci může pořízení jiného typu postele. Naštěstí je z čeho vybírat.

Varianta první: tradiční palanda "poschoďovka"

palanda_velky_vyber_na_aukro

Možná jste na nich taky vyrůstali a s úsměvem vzpomínáte na to, jak jste se bili o to, kdo bude spát nahoře. Dvoupatrová postel stále patří mezi nejjednodušší řešení pro případ, že máte málo místa a hodně dětí. Palandám se ovšem vytýká nebezpečnost, na horní posteli by měly spát děti až od školního věku, a mezi jejich nevýhody patří i fakt, že dítě ležící nahoře musí dýchat těžký a teplý vzduch, který se zdržuje u stropu.

Varianta druhá: dvojpostel

dvojpostel_setri_misto_velky_vyber_na_aukro

S jiným řešením přicházejí tzv. dvojpostele. Součástí jednolůžka je přistýlka, kterou přes den schováte a na čas spánku vysunete. Nevýhoda je ta, že jedno z dětí tak ztrácí přes den místo pro odpočinek. Kompenzovat mu to můžete třeba pohodlným sedacím vakem.

spani_pro_tri_deti_vyber_na_aukro

Palanda s přistýlkou. Řešení pro tři děti nebo časté návštěvy.

Varianta třetí: kombinované sestavy

kombinovane_sestavy_aukro

Máte-li doma jedno dítě a přesto bojujete s malým prostorem, vyzkoušejte kombinované sestavy nábytku. Patří mezi ně postel doplněná o úložné prostory nebo dále zkombinovaná s psacím stolem nebo knihovničkou.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...