Kompostování je IN II. (aneb jak vybrat kompostér a co do něj)

V minulém článku o kompostování jsme si řekli, jakými způsoby se dá s odpadem ze zahrádky nakládat a jaké druhy kompostů existují. Takže jak dál? Pokud jste se opravdu rozhodli pro založení vlastního kompostu, mám radost a pomůžu vám vybrat ideální kompost pro vaši zahradu. 

Jak vybrat vhodné kompostovací zařízení?

Záleží na tom, jak velkou máte zahradu a jaké množství materiálu budete tedy shromažďovat, no a v neposlední řadě na tom, jak moc máte šikovné ručičky. Plně chápu ty, kteří se do výroby nechtějí pouštět sami a raději sáhnou po hotovém kompostéru. Na trhu jich je celá řada. Od dřevěných, přes plastové až po méně obvyklé plechové.

Uzavreny_plastovy_komposter

Uzavřený plastový kompostér. Na Aukru patří mezi nejprodávanější 800 litrový kompostér, který se skládá ze dvou praktických modulů.

Výhodou těch dřevěných je, že z estetického hlediska asi lépe zapadnou do zahrady a hodí se i pro ukládání většího množství odpadu. Naopak nevýhodou je fakt, že se časem samy rozloží.

Oproti tomu plastové kompostéry mají dlouhou životnost (pokud jsou vyrobeny z kvalitního plastu; vím i o případu, kdy kompostér přes zimu popraskal). Dalším „plusem“ je vhodnost i pro malé prostory a nízká hmotnost, takže jej můžete snadno podle potřeby přemístit. Uzavřené typy mají zpravidla dvoje dvířka – horní, do kterých se materiál sype a spodní, ze kterých hotový kompost vybíráme. Nemusíme tedy překopávat.

A pokud se vám nechce investovat do hotového výrobku a práce se nebojíte, můžete si kompost, resp. kompostér vyrobit sami. Nejběžnějším způsobem je ukládání materiálu na hromadu.

cerstve_prekopana_hromada_kompostu

Čerstvě překopaná hromada kompostu

Pokročilejší kutilové se určitě vyžijí v přípravě konstrukce z latí, silnějších větví, palet nebo pletiva.

podpomacku_vyrobeny_komposter_z_drevenych_palet

Podomácku vyrobený kompostér z dřevěných palet

 

Co (ne)patří na kompost?

Máme- li vybrané vhodné místo (nejlépe v polostínu) a vhodný kompostér, můžeme začít vrstvit materiál. Chybou by bylo domnívat se, že kompost vyrobíme např. jen z posekané trávy ze zahrady. Takzvaný zelený odpad (čerstvá tráva, čerstvé listí, ovoce a zelenina apod.) je třeba vždy proložit vrstvou hnědého odpadu (štěpka, větvičky, suché listí, sláma, piliny, roztrhaný novinový papír). Poměr hnědého a zeleného odpadu by měl být přibližně 2:1. Střídá se po tenkých vrstvičkách. Pro urychlení procesu přidáme ještě vrstvu zeminy nebo hotového kompostu.

Můžeme přidat zbytky z kuchyně, jako je čaj, lógr, slupky z ovoce a zeleniny, skořápky z vajíček a ořechů.

horky_kompost

Tip pro horký kompost: zahřívání urychlí kyblíček slepičinců

Do kompostu naopak raději nedávejte: kvetoucí plevele, rostliny napadené houbovými chorobami (některé kompostovat jdou, ale nevíme – li přesně, o jakou chorobu se jedná, je lepší neriskovat), maso a kosti, sýry, uhelný popel, barevně potištěný papír, kočičí a psí výkaly, tropické ovoce. Podrobná pravidla pro správné kompostování najdete na webu kompostuj.cz.

A pak už stačí kontrolovat, dle potřeby zavlažovat, přehazovat a těšit se na vlastní kvalitní hnojivo pro naši zahrádku. Tak s chutí do toho, blížící se podzim je totiž pro zakládání kompostu nejvhodnějším obdobím.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...