Kdy se auto stává veteránem?

Nálepkou „veterán“ se může pyšnit nejen auto z konce 70. let. Status historického vozidla dnes mají i vozy, které máme z českých silnic ještě v živé paměti. Kdy se auta dostávají do veteránského věku a jak pro ně získat zelenou „véčkovou“ registrační značku?

Od kdy je auto veteránem?

Za historické vozidlo může být uznáno auto starší 30 let, věk se přitom počítá od data výroby, nikoliv od první registrace. Získat odznáček veterána pro staré auto však není jen tak. Vůz musí projít schvalovacím kolečkem – nejprve klubovou a poté krajskou testací. Mezi jednotlivými testacemi přitom nesmí uplynout více než 30 dní.

TIP: Veterány ve skvělé kondici i ty vhodné k opravě najdete na Aukro.cz.

Jak veteránské testace probíhají?

Majitele veteránského kandidáta nejdříve čeká již výše zmíněná klubová testace, během které se zhodnotí historický původ auta – komisaři kontrolují VIN kódy motoru, protokoly z STK nebo údaje v servisní knížce. Další kolečko pak automobil čeká v krajské testaci, v rámci které se zhodnotí jeho technický stav, zkontrolují se chromy i lakování, prozkoumá pravost jednotlivých dílů a ověří se, že jsou původní.

Technické požadavky na status veterána

Podmínky pro získání titulu veterána určuje Mezinárodní technický kodex FIVA 2010. Auto by mělo být v každém ohledu v perfektním technickém stavu, musí mít však i původní typ motoru, převodovky a celistvý lak.

Podmínkou k získání statusu veterána je i perfektně zachovalý interiér. Zdroj: PxHere.com

Jak získat veteránskou registrační značku

Pokud vůz úspěšně projde kontrolami a získá testační razítka, přichází na řadu nezbytná administrativa – přihlášení veterána do registru historických vozidel. Seznam příslušných pracovišť je k dispozici přímo na stránkách Ministerstva dopravy. Na úřadě pak majitel musí předložit nejen vyplněnou žádost o registraci, ale doložit také následující dokumenty:

  • potvrzení o technickém stavu,
  • kupní smlouvu,
  • doklad o pojištění,
  • doklad totožnosti,
  • doklad o zaplacení poplatku ve výši 800 Kč,
  • žádost o testaci vozu s razítky.

Po zažádání o registraci už nezbývá než čekat na vydání veteránských registračních značek. Většinou to trvá v rozmezí jednoho až dvou týdnů, oficiální lhůta pro vyřízení žádosti je však 30 dnů.

Na kolik registrace veterána vyjde?

Získání statusu veterána není levnou záležitostí a majitele vozu vyjde na pár tisíc korun. Cena za klubovou testaci se může vyšplhat do výše 2 000 korun, krajská testace má jednotnou sazbu 800 korun a poplatky za registraci se pohybují v rozmezí od 300 do 800 korun. Je však nutné počítat i s dalšími výdaji, jako jsou platby za konzultace se znalci, pořízení fotografií a podobně. Na druhou stranu vlastníci historických vozidel ušetří na provozu. Na veterány se totiž nevztahuje povinnost platit ekologickou daň a sazby povinného ručení bývají mnohem nižší než pro běžná auta. 

Commons.wikimedia.org

Nováčci mezi veterány z roku 1990

Rok 1990 byl bohatý na špičkové modely vozů a mnozí tyto modely považují za vrchol automobilové evoluce. Světlo světa v tomto roce spatřilo ikonické sportovní kupé z Japonska Honda NSX nebo Lamborghini Diablo – první model z italské stáje, který na silnici pokořil rychlost 320 km/h. Status veterána však dnes mohou získat i vozy obyčejných smrtelníků, jako jsou třeba Fiat Tempra, Citroën ZX nebo Škoda Favorit.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (6 hlasů, průměr: 4,83 z celkem 5 hlasů)
Loading...