Jednoduchá finta, jak vytvořit silné heslo (a nezapomenout jej)

Používáte jako heslo k osobním účtům jméno manželky, psa či datum narození? Nebo je vaše heslo na seznamu těch nejčastěji používaných, které uvádíme v článku? Měli byste se nad sebou vážně zamyslet... Nebo heslo změnit;)

Sílu nebo naopak slabost hesla si můžete ověřit na stránce howsecureismypassword.net. Ta vám po zadání hesla zobrazí počet sekund až let, které by hacker potřeboval k prolomení vašeho hesla. Ačkoliv je to spíš teoretická pomůcka, něco na tom bude. Například hesla z žebříčku globálně nejčastěji používaných hesel, které každoročně zveřejňuje společnost Splashdata, spadají spíš do kategorie těch sekundových. Za loňský rok se v TOP desítce nejpoužívanějších hesel objevily tyto "skvosty":

1. 123456
2. password (v češtině „heslo“)
3. 12345678
4. Qwerty (označení pro uspořádání klávesnice)
5. 12345
6. 123456789
7. Football (netřeba překládat;))
8. 1234
9. 1234567
10. Baseball (netřeba překládat;))

Našli jste se? Styďte se! V ohrožení je nejen vaše bankovní konto ale i reputace, pokud by někdo například zneužil vaše přihlašovací údaje a vystupoval na internetových diskusích a fórech pod vaším jménem. Nebo by se mohl vloupat do vašeho Aukro účtu a nakupovat či udělovat komentáře. To nechte!

Co byste s heslem nikdy neměli dělat (a všichni to děláme)

1. Jedno heslo ke všemu.

Jedno heslo pro mail, bankovní účet, facebook nebo do pracovního počítače. Jak jednoduché. Hackeři vás musí milovat!

2. Heslo na papírku.

A pak si ten papírek dát na nějaké dostupné a dobře viditelné místo. Ideálně na počítač, abyste ho měli na očích kdykoliv, když heslo zrovna potřebujete použít. Takto prosím ne!

3. Rodinné tajemství.

Čím víc lidí vaše heslo zná, počítaje v to manžela/manželku, milenku/milence a dceru se synem, tím větší šance na jeho odcizení. Nechte si své heslo opravdu jen pro sebe.

4. Síla hesla.

Rezignace na vytvoření silného hesla je sice pohodlná a hlavně zapamatovatelná varianta, ale zato absolutně nefunkční.! Pár tipů, jak na silné heslo, najdete v nápovědě Aukra. Nebo můžete zkusit následující fintu:

Zvolte si nějakou větu, ze které bude vaše heslo vycházet. Třeba tuto:

Aukro je tady s námi už 13 let!

Teď si každé slovo vyjádřete zástupným písmenem nebo znakem. Například takto:

  • Aukro = A
  • je = j
  • tady = t
  • s = s
  • námi = n
  • už = u
  • 13 = 13
  • let = l
  • ! = !

Výsledné heslo je:

Ajtsnu13l!

Pokud tuto metodu použijete, buďte kreativní a nebojte se experimentovat: vykřičník vyměnit za otazník, některá slova přeložit do angličtiny a použít začáteční písmeno anglického ekvivalentu atd. Hodně štěstí! 😉

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (4 hlasů, průměr: 4,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...