Vybíráme vánoční stromek: raději umělý nebo v květináči?

Že jsou Vánoce na blátě, jsme si už zvykli. Ale bez nazdobeného vánočního stromečku si je umí představit málokdo. I když je stále nejoblíbenější řezaný vánoční stromek, existují alternativy, které mají své nepopíratelné výhody. A všechny jsme je pro vás pečlivě zmapovali!

Umělý vánoční stromek

umely_vanocni_stromek_betlemy_velky_vyber_na_aukro

umělý vánoční stromek | betlém

Při pořízení umělého vánočního stromečku máte jednu jistotu: váš krásný dokonale souměrný stromeček vám bude závidět i Ježíšek. Navíc můžete mít blikající, se šiškami, romanticky zasněžený nebo třeba růžový!

Výhody

- I když váš mohou zaskočit pořizovací náklady, investice se vám určitě vrátí. Na Aukru stojí nejdražší umělé stromečky okolo 4 000 Kč, ty nejlevnější (a také nejmenší) pořídíte okolo stokoruny. Oproti tomu živý stromek vás vyjde na pár set až 1 500 korun. Je tak jasné, že na umělém stromku neproděláte!

- Žádné spadané jehličí v obýváků nebo smůla na nenechavých dětských ručičkách.

- Odpadá problém s likvidací stromku aneb věčná otázka "Kam s ním?". Umělý stromek odstrojíte, úhledně zabalíte a schováte na obvyklé místo, kde na vás počká až do příští sezóny.

Nevýhody

- Rozlučte se s romantickou vůni jehličí.

- Kupodivu není vůbec ekologický! Když zvážíte energii vynaloženou na výrobu umělého stromku na jedné straně a energii nutnou k vypěstování jednorázového vánočního stromku, zjistíte, že ten živý je prostě zelenější!

Náš tip: Do menších bytů můžete zvolit čtvrtinový (nemá zadní větve, takže ušetříte místo) nebo mini (cca od 10 do 60 cm) umělý vánoční stromek.

Vánoční stromek v květináči

 

umely_vanocni_stromek_retro_ozdoby_velky_vyber_na_aukro

retro vánoční ozdoby | květináče | andělské zvonění

Na první pohled působí jako ideální kompromis mezi umělým a živým stromem. Ale není to tak jednoduché.

Výhody

- Konečně ekologická varianta.

- Nepochybně krásná  dekorace do každého pokoje.

Nevýhody

- Špatně snáší teplotní šoky mezi interiérem a venkovním prostředím. V teple by proto měl strávit maximálně prodloužený víkend a pak jej opět šoupněte do chladu. To se dá přežít v případě, že zbytek svátků hodláte strávit na horách mimo domov a po vánočním stromečku vedle gauče se vám tak stýskat nebude. Řešením jsou půjčovny vánočních stromků v květináči. Ale: je jich poskrovnu a bývají stromky k pronájmu jsou rychle rozebrané. Za částku kolem 500 Kč pronajímatele slibují, že vám stromek v květináči doma vydrží až 14 dnů. (Poté dostane zaslouženou wellness kúru;)).

- O tento typ stromku musíte trochu víc pečovat. Počítejte s tím, že nejprve je potřeba stromek aklimatizovat v garáži nebo podobně chladné místnosti a teprve po jednom až dvou týdnech jej můžete dát do tepla. Nezapomínejte pravidelně zalévat a rosit.

- Většinou jsou tyto typy stromků malého vzrůstu a to nevyhovuje každému.

Náš tip: vybírejte jen zdravé stromky. Poznáte je podle kořenů, které by měly být bohatě rozvětvené (neplést se silnými kořeny!) a také podle toho, že při zatřesení z větví neopadává jehličí. Indikátorem může být i to, že stromek kupujete od prodejce venku a ne v interiéru.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...