Jaké IQ má vaše domácnost?

Je přesně 22:00 a váš vnitřní gastrosexuál má právě namířeno do kuchyně. V hlavě máte šopák, ruku na ledničce... Jenže: místo obligátního cvaknutí se ozve jen úsečné "Nežer". Sci-fi? Ne tak docela. 

Dobře. Tak dokonalé, že by chladnička hlídala vaše obžerství, to zatím není, ale úplně mimo taky ne. Už před dvěma lety byla totiž představena chytrá lednička s operačním systémem Android, která dokáže monitorovat uskladněné zbytky potravin a nabídnout vám adekvátní recept (z těch 28 tisíců se tam určitě něco najde). Jakmile vybraný recept potvrdíte, lednička zaúkoluje troubu, že se má předehřát na 180°C. A pak vás ještě upozorní, že lososu končí zítra záruční lhůta a dochází vejce, takže je rovnou přidá na váš online nákupní seznam. Báječné že? Podobně chytrá může i vaše pračka, klimatizace nebo také osvětlení, vysavač, zabezpečení domu či úplně celý dům.

Internet věcí šetří čas i rozpočet
Kde se to všechno vzalo? Na počátku byl „internet věcí“. To znamená propojování věcí s internetem (často přes wifi). Jinými slovy: dělání chytrých věcí z hloupých. Typickým a navíc i smysluplným příkladem jsou náramky pro pacienty, které monitorují stav svých nositelů nebo inteligentní zásuvky, které můžete ovládat na dálku přes chytrý telefon nebo tablet. A čím dál víc se prosazují i inteligentní domy. Tedy takové, které jsou svými funkcemi šité na míru svým obyvatelům, kterým navíc ještě šetří čas i peníze.

Chytrý dům 
Mozkem chytrého domu je řídící jednotka, která komunikuje s ostatními spotřebiči. Jejím úkolem je neustále vyhodnocovat data a regulovat napojené přístroje na základě zadaných požadavků. Příklad: inteligentní dům třeba chápe, že extrémní počasí našinec nemusí. Takže, když je horko, automaticky zastíní dům žaluziemi a naopak v případě krupobití žaluzie schová, aby se neponičily. Reagovat umí i na jednotlivé příkazy zaslané přes váš smartphone: zapnout saunu, když se po náročném dni vracíte z práce, nebo dokáže jedním dotykem zhasnout světla, vypnout vybrané zásuvky a zapnout alarm, protože právě odcházíte. A když dodám, že takový dům dokáže ušetřit až třicet procent energií oproti „hloupému domu“ nutně vám musí naskočit otázka: A jaké IQ má náš dům?

Jaké IQ má vaše domácnost?
Odpověď hledejte ve vaší peněžence nebo spíš u vaší banky. Pořídit chytrý dům je dlouhodobá investice, která odpovídá zhruba patnácti procentům ceny vaší nemovitosti. Záleží na tom, jak moc chytrý dům chcete;). Pokud s tím má vaše peněženka problém, můžete začít chytrý dům budovat postupně. Základem je váš chytrý telefon nebo tablet a připojení na wifi.

Tipy na chytrou domácnost, která nezruinuje váš rozpočet: 

chytra_zasuvka

Díky chytré zásuvce můžete sledovat jakýkoliv spotřebič na dálku ze svého telefonu. Může se hodit, pokud z bytu vybíháte v chaosu a v práci přemýšlíte, jestli jste vypnuli žehličku. To se vám s inteligentní zásuvkou nestane: jednoduše ji totiž na dálku přes váš mobilní telefon vypnete a máte klid.

chytra_kamera

Nervy vám ušetří i chytrá kamera, která ohlídá váš dům, ať jste kdekoliv. Umí se otáčet, naklánět, zoomovat a dokonce i obousměrně komunikovat, abyste případného zloděje mohli seřvat na místě činu a v reálném čase.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...