Nákup zahradního domku neuspěchejte

Zahradní domek přijde vhod, když přestanete mít přehled o tom, kde se povalují zahradní nůžky, když vám už podruhé zmokne elektrická sekačka, nebo když doma třísknete dveřmi a prohlásíte, že jdete do Zanzibaru.

Jen na Aukru najdete více než sto zahradních domků v různých cenových relacích od pár tisíc až po desetitisíce. Loni byl například nejdražším prodaným zahradním domkem na Aukru tento. Domek si nepořizujete na jednu sezónu, takže si pro nákup a hlavně rozhodování vyhraďte čas. Zvážit byste měli následující body:

Plánujte 
Nejprve zvažte velikost a styl vaší zahrady a hned na začátku si dobře promyslete účel, k jakému má domek sloužit. Stavba do 10 m2 se skvěle hodí jako kůlnička na zahradní nástroje a pracovní nářadí. Větší domek se silnějšími zdmi oceníte v případě, když potřebujete navíc zázemí pro pořádání rodinných pikniků a oslav nebo místo pro prázdninové řádění dětí.

Okna a dveře
Pokud v domku plánujete uschovávat zahradní techniku či nábytek, bez oken se obejdete. Jestliže ale chcete domek využívat i jako základnu pro letní dobrodružství dětí či dospělých, přijdou okna vhod. Vždy by domek měl mít větrání. Dveře domku by měly být dostatečně velké, aby jimi prošly i větší nástroje jako je sekačka nebo objemnější kusy zahradního nábytku.

Ohlašovací povinnost
Větší domek je stavba jako každá jiná a musíte dodržovat místní stavební předpisy. Pokud si nejste jistí, jestli se ohlašovací povinnost vztahuje i na vaši stavbu, navštivte Stavební úřad. A souhlas budete zřejmě potřebovat i od sousedů.

Údržba
Plastové a kovové domky jsou nejméně náročné na údržbu a na Aukru je najdete za bezkonkurenční cenu. Naopak dřevěné je potřeba chránit proti vnějším vlivům jako je slunce, vlhkost, déšť a navíc je zpravidla nutné je také ošetřovat barvou nebo lazurou.

Pořádek
Domek není samospasitelný a pořádek za vás rozhodně neudělá. Na zahradnické nůžky, housenice a menší sady nářadí si do domku pořiďte organizér nebo praktický vozík. Uvidíte, že je z čeho vybírat.

Montáž
Pokud nejste jako Pat a Mat, montáž většinou hravě zvládnete podle návodu. Složitější může být vybudování betonové nebo jinak pevné základny. A když si nevěříte, vždycky si můžete pořídit zahradní domek na míru. Odborná firma navíc zohlední dispozice a styl vaší zahrady. O této možnosti se nejprve poraďte s vaší peněženkou.

Přívod vody a elektřiny
Zejména u multifunkčních větších domků by se vám mohl hodit přívod vody a elektřiny. A na to je potřeba myslet ještě před samotnou stavbou.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...