Jak poznat vzácnou knihu aneb Tipy, jak objevit knižní poklad

Máte v knihovně slušnou sbírku starých knih a zajímalo by vás, jestli vám doma neleží knižní poklad? Nechte se provést světem sběratelů knih a přečtěte si, jaké knihy jsou opravdu cenné.

Univerzální návod na to, jak poznat knižní skvost, bohužel neexistuje. Sběratelská hodnota knih se liší kus od kusu. Pokud chcete jen získat orientační přehled o cenách, můžete se podívat na webové stránky antikvariátů. Většina z nich má sekci Prodáno, kde najdete seznam prodaných titulů včetně ceny a snadno si tak vytvoříte základní představu o tržní hodnotě vaší knihovny.

TIP: V očích sběratelů bývají obzvlášť cenná první vydání a knihy v původní vazbě.

Pokud pak máte kompletní dílo jednoho autora, jeho hodnota jako celku se strmě zvyšuje. Na dračku jdou také většinou odborné publikace s ilustracemi nebo tituly vydané v nízkém nákladu, které se už několik let neobjevily ani na pultech antikvariátů, ani knihkupectví.

Oblíbené sběratelské žánry

Každý milovník knih samozřejmě sbírá tituly, které mu dělají radost, a seznam vzácných knih proto u každého sběratele obsahuje jiná díla. Přesto existuje několik typů knižních žánrů, jež jsou hodnotné v očích každého sběratele. Například dobrodružná literatura vydaná do roku 1948 patří v Česku k těm nejoblíbenějším žánrům vůbec. První vydání takzvaných verneovek nebo mayovek dnes mají skutečně vysokou hodnotu a ve sběratelských kruzích jsou dokonce považovány za investiční kousky.

Zajímavost: Vůbec nejvzácnější a současně nejdražší českou knihou je Kodex vyšehradský. Jeho cena se odhaduje na miliardu korun.

Mezi další významné kousky patří knihy ilustrované opravdovými mistry, jako byl Zdeněk Burian, Josef Lada nebo Alfons Mucha. Vzácné jsou také knihy, jejichž obálky jsou dílem výtvarníků meziválečné avantgardy – Toyen, Jindřicha Štýrského nebo Karla Teigeho. Ze všech nejvzácnější jsou pak staré tisky inkunábulí neboli evropské prvotisky, které byly zhotoveny od vynálezu knihtisku do roku 1500, jejich hodnota se dnes pohybuje v řádech statisíců.

Unsplash.com

Jaké údaje jsou pro sběratele důležité?

Jak jsme již zmínili výše, stáří knih nehraje v jejich sběratelství až tak zásadní roli. Vedle autora a jména díla jsou důležité údaje o čísle vydání, počtu vydaných výtisků či pořadové číslo výtisku. Byla-li kniha vydána v edici, je potřeba znát název a číslo svazku edice.

Jak uchovávat cenné knížky

V případě starých tisků je potřeba dbát i na okolní prostředí. Knižní stránky ani vazby nemají rády vlhko a přímé sluneční světlo. Ideální je schovat je do prosklené knihovny, kde jsou chráněny také před prachem. A poslední rada na závěr: knihy potřebují dýchat, pohlídejte proto, aby na sebe v policích nebyly příliš natěsnány. Čas od času udělejte v knihovně generální úklid, každou knihu prolistujte a vysavačem ji zbavte prachu.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (3 hlasů, průměr: 5,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...