Jak ocenit starožitný nábytek?

Člověk neznalý dějin umění horko těžko pozná, zda je kredenc po babičce skutečný poklad, nebo jen starý kus nábytku. Máte v podstatě dvě možnosti, jak s ním naložit: vyšperkovat si jím domov, nebo prodat. Ve druhém případě však potřebujete vědět, jak alespoň zhruba odhadnout jeho cenu. Přečtěte si našeho malého průvodce, který vám napoví, jak vysoká je hodnota vašeho starožitného nábytku.

Baroko, empír, nebo art deco?

Za starožitné se na českém trhu označují předměty s datem výroby či vzniku před rokem 1945. Každý starý nábytek má svou patinu, duši a také jinou sběratelskou hodnotu. A existuje celá řada faktorů, které určují jeho cenu. Což je i důvod, proč tolik lidí dělá při oceňování starožitného nábytku chyby.

I starožitnosti podléhají módním trendům, zatímco v loňském roce lidé prahli po interiérových doplňcích a nábytku v bruselském stylu, letos může hrát prim elegantní art deco. Prvním a nejdůležitějším krokem je tedy zjistit, ve kterém uměleckém stylu je nábytek vlastně zhotoven. Pokud nevíte, kde začít, zkuste prolistovat odborné knihy o starožitném nábytku, které vám pomohou lépe se zorientovat v jednotlivých nábytkářských stylech.

TIP: Chcete prodat starý nábytek rychle a z pohodlí domova? Využijte Aukro.cz, na kterém lidé hledají starožitnosti všeho druhu.

Pixabay.com

Základní dokumentace pro ocenění

Pokud dějiny umění nejsou zrovna váš šálek kávy, nevěšte hlavu. V Česku jsou desítky znalců, kteří vám s odhadem ceny poradí, ať už přímo ve starožitnictví, nebo na internetovém fóru. Pro začátek si zapište základní charakteristiky nábytku, které jsou k odhadu ceny nezbytné.

  • Sepište seznam materiálů, ze kterých je nábytek vyroben.
  • Nábytek pečlivě změřte a zapište si jeho rozměry.
  • Je nábytek poškozen? Pokud ano, poznamenejte si veškeré škrábance, promáčkliny, praskliny a podobně.
  • Prozkoumejte, zda nebyl nábytek již v minulosti restaurován. Nejčastěji vám to prozradí detaily, jako jsou například nové šrouby.
  • Zapište a vyfotografujte všechny štítky, signatury nebo značky výrobce na nábytku.
  • Zamyslete se nad původem nábytku. Pamatujete si ho již z návštěv u pradědečka? Kolují v rodině historky o jeho pořízení? Jakékoliv historické informace mohou zvednout jeho sběratelskou hodnotu.
  • Máte v rodinném albu nějaké staré snímky, na kterých je v pozadí patrný i daný kousek nábytku?
  • Vyfoťte nábytek za denního světla a ze všech úhlů.
Pxfuel.com

Najděte podobný kousek

Někdy je nejjednodušší cestou, jak zjistit přibližnou hodnotu starožitného nábytku, najít podobné kousky ve starožitnictvích a na aukcích. Obzvlášť cenné jsou starožitné kredence, stoly a nábytkové sestavy, na kterých je patrná precizní truhlářská práce.

Cenu starožitného nábytku vám pochopitelně nejlépe odhadne soudní znalec zaměřený na dané odvětví. Vyplatí se však pouze v případě, kdy víte, že vlastníte něco opravdu cenného. Za odhad ceny a písemný posudek totiž zaplatíte několik tisíc korun.

Jak prodat starožitný nábytek

Pokud se rozhodnete nábytek prodat u starožitníka, nabídne vám odkup buď za hotové, nebo komisní prodej. Jestliže chcete hotovost na ruku, můžete počítat s maximálně 60 % prodejní ceny.  Komisní prodej je oproti tomu výhodnější, výše provize, kterou si starožitník v tomto případě účtuje, se různí, většinou se ale pohybuje od 20 do 30 %. Další cestou jsou pak internetové aukce, jako je například Aukro. Starožitný nábytek se tam prodává skutečně ve velkém a stále více sběratelů proto hledá nové kousky do sbírky právě na Aukru.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (5 hlasů, průměr: 5,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...