Indické cizrnové biryani

Nebuďte smutní z toho, že prázdniny skončily. Své cestovatelské choutky korunované poznáním nových zeměpisných šířek a kultur můžete uspokojit i doma v kuchyni. Foodblogeři z blogu Kublanka vás totiž tentokrát vezmou až do Indie!

Život je plný paradoxů. Blanka je velmi citlivá na různé vůně. Například vonné tyčinky jí zaručeně přivodí migrénu do jedné minuty. To nedokážu ani já se svými všemi průšvihy. Vůně santalového dřeva pro ni znamená něco tak neuvěřitelně sladkého a omamného, až to s ní často i sekne a nejen obrazně.

Ale pak je zde indická kuchyně. Vůně skořice, vůně římského kmínu nebo hřebíčku jí najednou nevadí a naopak by se po nich mohla doslova utlouct. Nevíme čím to je, ale pokud byste si chtěli někdy udělat u Blanky očko, vezměte jí do indické restaurace.
A pokud si chcete udělat očko u mne, tak stačí, abyste jí včas a v pořádku vrátili. Ehm, spěchat nemusíte.

1_Biryani

Ingredience
Rýže
2 lžíce ghí
200 g rýže basmati
375 ml vody
2 celé hřebíčky
2 lusky zeleného kardamomu
2 cm celé skořice
1 bobkový list
1 menší cibule – nakrájená na nudličky
Cizrna
1 středně velká cibule – najemno nakrájená
2 lžíce slunečnicového oleje
1 plechovka cizrny (cca 400 g) – scezená a propláchnutá
2 stroužky česneku
2 cm čerstvého zázvoru – oloupaný
špetka mletého chilli
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička mletého koriandru
1 lžička garam masala
¼ lžičky kurkumy
2 lžíce bílého jogurtu
1 středně velké rajče - nakrájené na kostičky
1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
1 lžíce nasekané máty
Na dokončení
špetka šafránu
2 lžíce teplého mléka
10 g másla
2 lžíce usmažené cibulky
1 lžíce rozinek
1 lžíce pražených kešu oříšků
hrst čerstvého koriandru
Okurkovo-mátová raita
½ salátové okurky
250 ml řeckého jogurtu
1 chilli paprička – najemno nasekaná
1 lžíce nasekané máty
sůl

Postup

Okurkovo-mátová raita
Okurku oloupeme, nastrouháme ji na jemném struhadle a případnou tekutinu z ní prsty vymačkáme.

Vymačkanou okurku promícháme spolu s řeckým jogurtem, chilli papričkou a nasekanou mátou. Ochutíme solí.

Biryani - rýže
Rýži několikrát propláchneme studenou vodou, až voda ztratí mléčný zákal. Poté ji ponecháme namočenou ve studené vodě.

Ghí si rozpálíme ve středně velkém hrnci, přidáme koření (hřebíček, kardamom, celou skořici, bobkový list) a necháme ho 30 sekund orestovat. Jakmile se koření rozvoní, přidáme na nudličky nakrájenou cibuli spolu s ½ lžičky soli, kterou necháme na mírném ohni za občasného míchání orestovat do zlatohnědé barvy. Namočenou rýži scedíme, přidáme ji k opečené cibulce, důkladně promícháme a necháme ji 2-3 minuty za stálého míchání zesklovatět na mírném ohni. Všechny zrníčka rýže by měly být obalené ghí. Do hrnce přilijeme vodu, případně dosolíme a přivedeme k varu. Jakmile voda začne vřít, plamen mírně stáhneme, hrnec přiklopíme pokličkou a rýži necháme vařit na nízkém ohni 7-8 minut. Poté plamen stáhneme zcela a rýži necháme 10 minut dojít pod pokličkou. Rýže by měla být uvařená al dente. Abychom předešli jejímu převaření, ihned rýži po uvaření přendáme z hrnce na talíř a zakryjeme ji potravinářskou fólií.

Biryani - cizrna
V mixéru si rozmixujeme česnek spolu se zázvorem a 1 lžičkou vody do hladké pasty. Česnekovo-zázvorovou pastu přendáme do mističky a poté v mixéru rozmixujeme nakrájené rajče spolu s jogurtem.

Ve středně velké pánvi si rozpálíme 2 lžíce slunečnicového oleje, na kterém necháme zesklovatět nakrájenou cibuli spolu s větší špetkou soli. Jakmile cibule získá zlatohnědý nádech, přidáme česnekovo-zázvorovou pastu, kterou krátce orestujeme. Jakmile se nám rozvoní, přidáme mleté koření, necháme ho opět velmi krátce orestovat a ihned přidáme jogurt s rozmixovaným rajčetem. Jogurtovou směs necháme zredukovat za stálého míchání do husté pasty. Na závěr přidáme scezenou a propláchnutou cizrnu a 1-2 lžíce vody. Necháme 4-5 minut provařit, stáhneme z ohně a přimícháme nasekaný koriandr spolu s nasekanou mátou.

Biryani - dokončení
Do ohřátého mléka přidáme šafrán a necháme ho 15 minut vyluhovat.
Dno hrnce, ve kterém jsme vařili rýži, vymažeme máslem a na něj dáme polovinu uvařené rýže, kterou pokapeme 1 lžící šafránového mléka. Na rýži navrstvíme kořeněnou cizrnu a na ní opět vrstvu zbylé rýže, kterou pokapeme šafránovým mlékem a posypeme rozinkami spolu s kešu oříšky. Hrnec přiklopíme a jeho obsah necháme na nejnižším plameni propařit (cca 20 minut).

Cizrnové biryani přendáme lžící na servírovací talíř a posypeme ho osmaženou cibulkou a čerstvým koriandrem. Podáváme s okurkovo-mátovou raitou.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...