ETA: zapomenuté designové poklady

Každý, kdo alespoň z části zažil socialistické Československo, je zná. Všichni je měli doma a mnozí mají dodnes. O čem je řeč? O výrobcích značky ETA, neboli státního podniku Elektro-Praga Hlinsko. Že byla ETA ve své době fenoménem si pamatují asi všichni od pětatřiceti výše, ale už málokdo ví, kdo stojí za designem těch nejznámějších fénů, vysavačů, mixérů a dalších spotřebičů. Ten pán se jmenoval Stanislav Lachman a „jeho“ výrobky lze směle označit za legendární.

Pan Lachman (1921 – 2011) byl velmi činorodý. Je známo, že vypracoval více než 1 200 průmyslových návrhů a velká část z nich byla realizována. Něco takového mu dnešní designéři můžou jen závidět. Po studiu na UMPRUM, kterému předcházelo válečné totální nasazení, krátce pracoval ve Státním ústavu památkové péče, ale po 2 letech nastoupil do Výzkumného ústavu Kovotechny, který fungoval jako vývojové centrum pro výrobní podniky, tedy i pro Elektro-Pragu Hlinsko, která vyráběla spotřebiče pod značkou ETA. Jeho práci ale můžeme hledat i jinde, pracoval i pro Moru, Kovospol a další.

To, co přispělo k úspěšné kariéře Stanislava, nebyl jen výjimečný cit pro estetiku, ale také nadání v technické oblasti. Dobře chápal, jakým způsobem výrobky fungují a jeho návrhy tak byly funkční, ne jen krásné na pohled. Toto je mimochodem vlastnost, kterou mnoho designérů postrádá a na jimi navrhovaných produktech je to znát.

A co že to tedy ten šikovný pán navrhl? Vše se samozřejmě vyjmenovat nedá, ale pár nejznámějších kousků si určitě připomenout můžeme …

Legenda mezi fény

Většina socialistických domácností (včetně té naší) měla doma fén neboli Vysoušeč vlasů EM 521. Tento fén navrhl Stanislav Lachman v 50. letech pro Etu, ale nakonec se vyráběl v Novoborských slévárnách a později v družstvu Zlatník Ostrava. Je až neuvěřitelné, že se ten fén vyráběl ve víceméně stejném designu více než 30 let! Sám Stanislav Lachman navrhl na konci 60. let nový typ fénu, ten ale na trhu neuspěl a zákaznice stále dávaly přednost staršímu typu vysoušeče.

fen_eta_legendy_najdete_na_aukro

Tenhle fén možná máte doma. A kdyby náhodou ne, zkuste Aukro 😉

fény ETA

Vysavač na seznamu ikon českého designu

Další, všeobecně známý výrobek od Stanislava Lachmana, je vysavač a nezůstalo jen u jednoho! Pokud jste si vy nebo někdo z vaší rodiny pořídili v 70., 80., a na začátku 90. let vysavač značky ETA, s největší pravděpodobností ho vytvářel právě pan Lachman. Byla jsem se podívat v Národním technickém muzeu v expozici Technika v domácnosti, a tam je vitrína zaměřená právě na vysavače ETA. Je jich tam vystaveno 8 a 7 z nich navrhoval hádejte kdo?

vysavace_eta_najdete_na_aukro_stare_i_nove

Takto vypadají vysavače v Národním technickém muzeu. Určitě se tam běžte podívat, stojí to za to!

vysavače ETA

Minimalistická žehlička

A co třeba žehličky? Kromě typu ETA 220, který se vyráběl ještě ve druhé polovině 90. let, vytvořil Stanislav Lachman světově unikátní žehličku ETA 211, ta byla ojedinělá svým tvarem. Žehlicí plocha totiž měla tvar kosodélníku a nemusela se při žehlení otáčet, protože měla špičku na obě strany. Také měla díky specifickému tvaru ve své době největší žehlicí plochu na světe! O tuto žehličku dokonce projevily zájem zahraniční západní firmy, ale Elektro-Praga bohužel s žádnou z nich spolupráci nerozjela.

legendarni_zehlicka_eta_na_aukro

A kdo má štěstí, může si tuto legendární žehličku koupit na Aukru. A kdybyste chtěli i s napařováním, mrkněte do kategorie Elektro, kde máme v nabídce spoustu nových žehliček značky ETA 😉

žehličky ETA

Mixér inspirovaný tulipánem

Ještě bych ráda vzpomněla na jeden výrobek od ETY, který jsme měli doma, a to kuchyňský mixér. Nevím sice přesné označení toho našeho přístroje, ale vzpomínám si, že mamka na něj nedala dopustit, a když si dlouho po revoluci pořizovala nový, tak se toho starého zbavovala s těžkým srdcem, někomu ho věnovala a téměř to oplakala.:) Asi nejznámější mixér od Stanislava Lachmana je ale ten s názvem Pragomix Speciál z roku 1955. Má nádherný tvar připomínající květ tulipánu.

eta_mlynek_na_kavu_najdete_na_aukro

Mixér či mlýnek na kávu? Nad oběma naše srdce plesá!

mlýnky a mixéry ETA

Elektroikona českého designu

Už jsem se zmínila o expozici „Technika v domácnosti“ v Národním technickém muzeu. Vřele doporučuji její návštěvu. Nejsou tam jen výrobky ETA, i když těch je tam opravdu hodně, ale jsou tam i různé studie, ukázky prototypů a spousta zajímavých doplňkových textů k domácím spotřebičům obecně.

Dnes je trh s elektrospotřebiči přesycen a máme nekonečně možností z čeho si vybrat. Jsem ale zvědavá, zda bude někdo za 20. – 30. let znát jména těch, kdo výrobky navrhli. Asi těžko … Pokud jste fandové do kvalitního designu a máte chuť založit si svoji vlastní sbírku, sledujte Aukro, čas od času se tam totiž nějaký kousek od Stanislava Lachmana objeví.

P.S.: Při psaní tohoto článku mě napadlo vytáhnout z poličky knihu Czech 100 Design Icons. Kromě části, věnované přímo osobě Stanislava Lachmana jsem tam našla hned 3 výrobky od něj. 3 ze 100 vybraných designových ikon, to mi opravdu přijde jako velmi dobrý výkon …

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...