Domácí tagliatelle na houbách

Na začátku houbařské sezóny se můžete inspirovat u foodblogerů Kuby a Blanky, kteří si ze svého kulinářského blogu odskočili uvařit na Aukro. 

Moc rádi chodíme na houby. Dojedeme do Brd, dětem dáme píšťalky a chodíme všichni čtyři po lese. Blanka většinou najde plný koš hřibů, já zase najdu po zvuku píšťalky obě děti a děti většinou najdou mraveniště, kančí lejna na podrážce a nebo alespoň pořádné sukovice, s kterými se řežou po zádech.

Přesto v duchu slavné rodiny Homolků musím prohlásit - „příroda to je chrám“.
Letos jsem se na houbařskou sezónu připravil dokonale. Nožík na houby jsem zakoupil už s předstihem (loni mi ho Blanka nechala v lese, i když to bude svádět na mne), dokonce jsme si pořídili po 25 letech oba dva holiny.

No a s nožíkem v ruce, s holiny na nohách jsme přežili krásně 38 stupňové vedra a marně doufali, kdy zaprší, abychom mohli na houby. Blanka mi nadává, že jsem měl raději pořídit klimatizaci, ale počkejte, naše chvíle ještě přijde.

Zatím si vystačíme s houbami kupovanými, tak alespoň k tomu domácí tagliatelle. Dobrou chuť.

Ingredience
Tagliatelle
300 g hladké mouky „00“
100 g semoliny + na pomoučení
4 vejce
Omáčka
6 lžic olivového oleje extra panenského
1 chilli paprička – najemno nakrájená
2 stroužky česneku – najemno nakrájené
300 g hnědých žampiónů nebo lesních hub – nahrubo nakrájené
4 lžíce bílého vína
hrst hladkolisté petrželky
parmezán
pepř
sůl

Postup
Hladkou mouku se semolinou prosejeme na vál a uprostřed uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce. Nejdříve s pomocí vidličky, později rukama, vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Pokud by bylo těsto příliš suché, přidáme malé množství vody. Těsto důkladně prohněteme, vytvarujeme z něho kouli, zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme 30 minut odpočinout.

Odpočinuté těsto rozdělíme na 4 stejné části. Pokud s těstem nepracujeme, musíme ho mít neustále zakryté potravinářskou fólií. Z každé části vyválíme velmi tenkou placku, kterou jemně pomoučíme semolinou a lehce ji srolujeme. Ostrým nožem roličku těsta nakrájíme na proužky o tloušťce 6 - 10 mm. Tagliatelle pokládáme na čistou, suchou utěrku, kde je necháme odpočinout.

Ve velké pánvi si rozhřejeme na mírném ohni olivový olej. Přidáme najemno nakrájený česnek a chilli papričku a necháme je krátce orestovat. Jakmile česnek s chilli papričkou změkne, zvýšíme teplotu, přidáme nahrubo nakrájené houby a zhruba minutu je necháme orestovat. Poté přilijeme víno a necháme ho zcela vypařit. Přidáme nasekanou petrželku, osolíme a opepříme.

Těstoviny uvaříme ve velkém množství osolené vody al dente. Zhruba malou naběračku vody z těstovin přidáme k houbám a promícháme. Uvařené těstoviny přendáme děrovanou naběračkou přímo k houbové směsi a vše lehce promícháme. Ihned podáváme posypané nastrouhaným parmezánem.

 

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...