Nadčasový bruselský styl. Možná se najde i u vás doma

Tak jsem se konečně dočkala. Strávila jsem noc na Ještědu! Byla to jedna z položek na mém dlouhém seznamu toho, co chci ve svém životě udělat. A tento fenomenální zážitek mě inspiroval k sepsání článku o „bruselském stylu“.

Ještěd byl sice postaven až dlouho po světové výstavě konané v Bruselu v roce 1958, ale vliv stylu, který tam byl prezentován je na stavbě i výzdobě hodně vidět. Však také na projektu spolupracovali výtvarníci, kteří se podíleli právě na i Bruselském Expu.


Kdo neví, co si pod pojmem „bruselský styl“ představit, zaslouží si malou exkurzi do historie. V roce 1958 se v Bruselu konala mezinárodní výstava Expo, kam Československá republika připravila velmi zdařilou a úspěšnou expozici. Kromě představení technologických novinek byl pavilon plný i originálních výtvarných děl a užitkových předmětů. Expozice získala mnoho ocenění, včetně hlavní ceny za celý Československý pavilon. Ovšem, jak už to tak v socialistickém „ráji“ bývalo, neznamenalo to, že všechny z prezentovaných věcí přešly do výroby a začaly se používat v běžném životě. Dozvuky výstavy však byly dalekosáhlé a ovlivnily design, architekturu i technologie na dalších minimálně 20 let.

Expo_1958

Budova restaurace Expo 58 v Letenských sadech v Praze

Oceněný český pavilon by si sám zasloužil celou kapitolu. Hlavní budova, ve které byla umístěna expozice, byla vnějším i vnitřním členěním rozdělena na několik sekcí. Namátkou: energetika, strojírenství, keramika, sklo, věda a kultura, textil, památky apod. Před budovou dominovala, a k návštěvě lákala, obrovská Kaplanova turbína. Kolem pavilonu bylo rozestavěno několik sochařských děl a fontána, samostatně pak stála budova restaurace v půlkruhovém tvaru. Obě budovy byly po skončení výstavy převezeny do Prahy. Hlavní pavilon byl znovu sestaven na Výstavišti, kde bohužel v roce 1991 vyhořel a poté byl stržen. Budova restaurace se sice na kraji Letenských sadů dochovala dodnes, ale už dávno neslouží svému původnímu účelu. Dnes jsou v ní kanceláře a veřejnosti není přístupná.


Brusel u vás doma

V roce 2008 byla v Městské knihovně uspořádána obsáhlá výstava s názvem Bruselský sen. K vidění toho bylo opravdu hodně. Při procházení mezi exponáty každou chvíli někdo vykřikoval: „to znám“, „to má doma babička“, „to je nádhera“, „proč se něco takového ještě nevyrábí“, … byla to prostě jedna z těch výstav, která v divákovi zanechá stopu.

Je velmi pravděpodobné, že předměty v bruselském stylu znáte a možná je i máte doma. Pokud se nenacházejí přímo ve vaší domácnosti, tak u vašich rodičů nebo prarodičů je najdete zcela určitě. A protože je retro v módě, tak věci á la brusel najdete v obchodech i dnes. Velká nabídka je ostatně i na Aukru.

Svítidla

svitidla_brusel_velky_vyber_na_Aukro

Kromě tradičních materiálů jako sklo, kov nebo dřevo se v té době začal masivně používat i plast. Obrovská změna se udála například v designu svítidel. Pryč byly zastaralé květinové vzory a baculaté romantické tvary stínidel. Prosadily se výrazné barvy a pro oko příjemně zaoblené geometrické tvary. Spousta svítidel z té doby by v konkurenci obstála dodnes. Tvarové i materiálové řešení bylo často nadčasové a to je také důvod, proč spousta lustrů z té doby slouží dodnes.

Nábytek

nabytek_brusel_velky_vyber_na_Aukro

Jedním z odvětví, kde se bruselský styl naplno uplatnil, bylo nábytkářství. Stolky a křesílka z 60. let poznáte na první pohled. Typický je kónický tvar nohou, nábytek vypadá, jako by stál na špičkách. V interiérech se začaly ve velkém prosazovat výrazné barvy jako červená, žlutá nebo modrá, patrná je také snaha o odlehčení a prosvětlení interiérů. Hodně se uplatnily otevřené policové stěny, které prostor opticky rozdělily, ale neubraly z něj moc světla. Tento prvek v dnešních malých bytech opět získává na popularitě. Důraz se také kladl na variabilitu nábytku, tedy možnost postavit sestavu různými způsoby. V této době můžeme hledat kořeny později velmi oblíbeného sektorového nábytku. Kdo ho neměl v dětském pokoji, jako by nebyl. 🙂

Figurky a sošky

sosky_figurky_brusel_velky_vyber_na_Aukro

Dalším výrazným prvkem bruselského stylu byly figurky a sošky. Kdo by ale očekával naducané barokní andělíčky nebo zdobené rokokové tanečnice, byl by zklamán. Bruselský styl vyzdvihoval jednoduchost a ladnost tvarů, uplatnění našla fantazie diváka a hra stínů a barev. Nejvýraznějším tvůrcem v této oblasti byl výtvarník Jaroslav Ježek. Jeho sošky koníků nebo porcelánová Moka souprava Elka získaly na bruselské výstavě zlatou medaili a velkou cenu Expo 58. Velmi mě potěšilo, že se Ježkovy figurky vyrábí dodnes. Pro mě osobně jsou favoritem Volavky, jejich tvar je dokonalý.

Brusel u nás doma

Expo_58_velky_vyber_na_aukrro (1)

EXPO 58 od Jindřicha Santara. Při troše štěstí na ni můžete narazit i na Aukru.

I v naší domácnosti se dá najít pár „bruselských“ kousků. V knihovně má své místo kniha EXPO 58 od Jindřicha Santara. Byla vydána v roce 1961 jako připomínka úspěšné výstavy. Kromě knihy mě potěšil i dopis do ní vložený. Psal ho rodinný přítel manželových prarodičů, který se výstavy pracovně zúčastnil. Popisuje v něm jak výstavu, tak běžný život v Belgii. Nezapomněl zmínit obchody plné zboží (konkrétně píše o pomerančích, banánech a čokoládě), které mají otevřeno často až do 19 hodin a spousta z nich je otevřena i v neděli! V dnešní době, kdy si do obchodu můžete dojít třeba i v noci a seženete téměř cokoli, to působí úsměvně.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (1 hlasů, průměr: 5,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...