Bloger vs Blogerka roku: Když už muži píší, stojí to za to

Blogerka roku bude mít od letošního roku parťáka. Poprvé bude vyhlášen Bloger roku, kterého porota vybere z dvacítky nominovaných. A přispělo k tomu i Aukro coby oficiální partner kategorie Bloger roku 2015. Jak nápad vznikl a v čem jsou pánové lepší než dámy? Ptali jsme se organizátorky Czech Blog Awards, Michaely Derynkové.

Soutěž Bloger roku pro blogující pány probíhá letos poprvé. Nabízí se otázky proč až teď a jak ten nápad vlastně vznikl?
Nápad vzešel minulý rok při Blogerce roku 2014, kdy jsme měli již více podnětů od čtenářů, že je to diskriminace. 🙂 Ale teď vážně – česká blogová scéna se vyvíjí a rychle dohání tu zahraniční. Vzhledem k tématům, které jsou mezi blogy nejčastější – tedy móda, kosmetika, nakupování – je přirozené, že psaly nejdříve dívky, blogerky. I české blogy ale brzy začaly dohánět svět a teď již u nás blogují i muži. Bylo tedy potřeba, aby se tento trend projevil i v naší anketě.

Čím to je, že bloguje tak moc žen a tak málo mužů? A je to typické pro Česko nebo je to v jiných zemích stejné?
V ostatní zemích je to podobné, kromě témat, která jsem již zmiňovala, je pro ženy přeci jen psaná forma typičtější a přirozenější než pro muže, muži jsou ale hodně silní ve video blozích. Nedá se ale říci, že bychom neměli schopné blogery psavce mezi muži. V blogování se trochu odráží i známý stereotyp z lavic střední školy. Zatímco dívky píší bez problémů pěkné slohovky, tolik nadšených kluků do psaní nenajdete. Když už ale píší, tak to obvykle stojí za to.

Soutěž Bloger roku má ve svém prvním ročníku dvě kategorie. Jedna z nich je „Video Bloger roku“. Dá se říct, že video je mužům bližší než „obyčejné“ psaní? Je třeba víc videoblogerů než videoblogerek?
Nedá se říci, že by bylo video blogerů více než video blogerek. Je jich tak stejně. Určitě je ale mluvená forma projevu pro muže atraktivnější než psaná. Umožňuje přímější přenos myšlenek. Je rychlejší, dynamičtější.

V čem se blogy psané muži liší od těch, které píšou ženy?
Blogy, které píší muži, jsou různorodější. Zatímco mezi dívkami najdeme mnohé, které se při psaní zabývají jen jedním tématem, které je pro jejich blog ústřední (oblíbené jsou módní blogy, beauty blogy, blogy o vaření, atd.), mužské blogování není tak snadno zařaditelné do kategorií. Muži se při psaní nechávají inspirovat podněty z různých stran.

Jaká témata blogery zajímají?
Blogeři jsou při svém psaní skutečně různorodí. Nedá se tedy u nich nějak striktně škatulkovat jako u blogerek, u kterých to není tak složité – mezi ženskými kategoriemi máme letos kategorie Food, Fashion, Beauty, Life, Video Blogerka a Cosmo objev roku. Pokud bych měla přece jen pro muže zvolit jednu kategorii, která je nejvíce vystihuje, byla by to asi kategorie Life.

Máte návod, jak se stát úspěšným blogerem?
Důležitá je osobitost a vytrvalost, při současné popularitě blogování je třeba se něčím odlišit, zároveň ale zůstat sám sebou. Nepostradatelný je také nadhled a smysl pro humor.

Prozradíte svůj tip na vítěze?
Tip na vítěze nemám, protože ale sleduji naši blogovou scénu, mám několik oblíbenců. 🙂

Kromě toho, že má letos v rámci soutěže premiéru kategorie „Bloger roku“, je novinkou i to, že se závěrečný večírek otevírá široké veřejnosti. Na co se můžeme těšit?
Celým večer v pražském Hudebním divadle Karlín provede oblíbený moderátor Evropy 2 Ondra Vodný. Kromě toho se těšíme na celou řadu speciálních hostů. Vystoupí skupina Mandrage, Atmo a Jakub Děkan, Ondra Brzobohatý, Johny Machette, slovenská zpěvačka Mista. Fotografem večera bude známý fotograf Jan Tůma, který návštěvníkům pořídí foto u fotostěny.

O soutěži Bloger a Blogerka roku:

Závěrečné hlasování TOP 10 o Blogera roku začalo 2. 11. 2015 a potrvá do 15. 11. 2015. Všech 20 finalistů bude pozváno na finálový večírek, který se uskuteční 24. 11. 2015 v Praze, v hudebním divadle Karlín, kde proběhne oficiální oznámení vítězů mužské i ženské části soutěže. Oceněni budou blogeři, kteří získají nejvíce hlasů zaslaných na základě osobních preferencí odesílatelů.

-----SOUTĚŽ-----

Chcete se potkat na finálovém večírku s Blogery a Blogerkami roku? Zařídíme to. 🙂 Stačí do komentáře pod tímto článkem napsat, pro kterou Blogerku a Blogera roku 2015 jste hlasovali a PROČ. Hlasovat můžete až do 15. 11. 2015 na webu soutěže. Soutěžit můžete až do čtvrtka 12. 11. V pátek výherce vylosujeme. Jednoduché, že? 😉

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...