Bankovky mají nové kategorie

Nikoho, kdo se byť jen občas podívá na novinky ve sběratelském světě, nemohly minout dva fenomény posledních let. Prvním z nich jsou tzv. Euro Souvenir bankovky. A druhým takzvané Gábrišovky. Pojďme si o nich teď říci více.

Euro Souvenir bankovky vlastně nejsou bankovky. Mají nominální hodnotu 0 a vymyslel je známý numismatik a notafil Richard Faille. Není to samozřejmě jeho první počin na poli sběratelství a turismu. Již v roce 1996 se pustil ve spolupráci s francouzskou mincovnou "Monnaie de Paris" do výroby žetonů či medailí, které měly propagovat konkrétní místo či památku. Tyto žetony se v roce 2006 prodávaly více, než klasické pohlednice.

A jak je to s našimi €0 suvenýrovými bankovkami? V roce 2015 se Richard Faille rozhodl, že naváže na své žetony dalším projektem - tím jsou právě sběratelské suvenýrové bankovky. Primárně jsou také určeny k podpoře turismu v rámci Evropy a propagaci zajímavých lokalit. Přidanou hodnotou je získávání dodatečných finančních prostředků pro jednotlivé kulturní památky.

V Česku a na Slovensku zajišťuje výrobu i prodej společnost Nunofia. Samotné suvenýrové bankovky pak tiskne firma Oberthur Technologie, která vyrábí i pravá eura, přičemž oba druhy bankovek se tisknou na stejný bavlněný papír. Suvenýrové bankovky jsou rovněž opatřeny i některými ochrannými prvky. Vzhledem k tomu, že se jedná o sběratelskou záležitost, mají na sobě například prvky, které zabrání jejich případnému zneužití třeba v automatech.

Na Aukru máme nově kategorii nazvanou 0 Euro Souvenir. Už jste si tuto kategorii zkusili oblíbit, aby Vám neuniklo nic nového?

A co Gábrišovky? To jsou fiktivní bankovky od slovenského výtvarníka Mateje Gábriše. Ten v jednom z rozhovorů uvedl, že jej bankovky fascinovaly už od dětství. Jeho vymyšlené peníze má ve své sbírce například norský spisovatel Jo Nesbo, vlastnil je dokonce i dnes již zesnulý revolucionář Fidel Castro. Mezi kusy, které zaujaly i české publikum, patří rozhodně slavná Electra, s níž létal J. A. Baťa, nebo fiktivní bankovky ze série Jawa.

I Gábrišovky mají nyní svou vlastní kategorii. Stejně tak, jako má jejich autor i vlastní krásný katalog...

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (1 hlasů, průměr: 5,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...