9 tipů pro nákup bezpečnostních dveří

Vstup do domu či bytu je vaše vizitka: jaký majitel, takový vstup. Ale zase se nerozšoupněte příliš. Vchod by měl totiž respektovat ráz domu nebo ulice. A to platí i pro dveře, které by měly být zároveň dostatečně bezpečné. 

Podle policejních statistik až 90 % zlodějů proniká do domů a bytů právě vchodovými dveřmi. A podle hesla "kdo chce kam, pomozme mu tam.", patří dveře vedle oken často mezi slabé stránky objektů. Jestli se chcete vyhnout infarktovému návratu domu po návštěvě nezvaných hostů, dejte si na výběru bezpečnostních dveří záležet. A to nejen na výrobku samotném, ale i na dodavateli.

domovni_dvere_zvonky_na_aukru

V porovnání s nákupem bezpečnostních dveří je výběr rohožky nebo zvonku docela legrace.

Vstupní rohožky | Domovní zvonky

S čím byste měli při nákupu bezpečnostních dveří počítat?

1. Ujasněte si rozpočet a nebuďte lakomí - připravte se na výdaj v řádu tisíců až desetitisíců. Bezpečnostní dveře jsou důležitou prevencí proti zlodějům a zároveň investicí, která má ochránit váš majetek.
2. Dveře si přeměřte a ověřte specifikace, jako jsou otevírání dovnitř či ven, zda potřebujete pravé nebo levé dveře a počet dveřních závěsů.
3. Zkontrolujte zárubně. Nové těžkotonážní bezpečnostní dveře bývají často velkým soustem pro staré zárubně. I když výměna zárubní není vždy nutná, trváte-li na 100% bezpečnostních, izolačních a protihlukových vlastnostech, bez výměny se zřejmě neobejdete.
4. Dospěli jste k závěru, že bez nových zárubní to nepůjde? Vyčleňte si asi půl den. Pokud zárubně ponecháte původní, zabere výměna dveří zhruba 2 až 3 hodiny.
5. Pořizujete si bezpečnostní dveře, aby vám pojišťovna v případě nezvaných hostů proplatila škodu? Určitě si na pojišťovně zjistěte, jaké má na dveře požadavky.
6. Pravděpodobně uslyšíte, že by dveře měly být od certifikovaného výrobce a měly by mít bezpečnostní třídu 3 nebo 4 ze 6 možných (čím vyšší třída, tím lepší). Prodejce, u kterého dveře nakupujete, by měl být vždy ověřený. Na Aukru dáme ruku do ohně za tuto nabídku. Podle odborníků lze sice všechny bezpečnostní dveře překonat (včetně nejvyšší třídy č. 1), ale minimálně jimi zlodějům přiděláte práci a některé možná i odradíte!
7. Setkat se můžete s různými materiály i provedeními. To důležité se však skrývá uvnitř: pevné ocelové jádro. Právě to totiž zabrání zlomení dveří při pokusu o vykopnutí nebo vyvrácení.
8. Čím se od sebe dveře různých výrobců liší, jsou vedle designu hlavně jednotlivé zabezpečovací prvky. Mezi ně patří čepy (kolíky umístěné na bočních a horní straně dveří, které se při zamčení zasunují do zárubně), zámek a kování. Na Aukru jsou třeba nejprodávanější tyto dveře, díky tomu, že jsou vybaveny veškerým příslušenstvím.
9. I když máte o vzhledu dveří vlastní představy, odborníci se shodují, že dveře by příliš neměly vybočovat ze standardu, aby na sebe zbytečně neupozorňovaly. Někteří výrobci proto umožňují jiný vzhled pro každou stranu dveří.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...