6 kroků, jak připravit iPhone k prodeji + tip, co se slabou baterkou

Nadešel čas rozloučit se s věrným kamarádem a vyměnit starý za nový. Nebo ještě lépe starý prodat a finančně si tak přilepšit k nákupu nového. Co byste měli před prodejem používaného telefonu nebo tabletu vědět?

1. Zálohujte si data a přeneste konktakty

Zálohování dat

V zásadě máte dvě možnosti, jak data zálohovat: do počítače přes iTunes nebo do iCloudu.

    1. Zálohování dat přes iTunes
      Pokud chcete iPhone nebo iPad zálohovat do počítače a nevyužívat cloudovou službu iCloud, musíte mít v počítači program iTunes (v Macu je tento program předinstalován). Po připojení telefonu zvolte v části “Zálohy”, jakým způsobem chcete telefon zálohovat - v tomto případě tedy “Tento počítač”. Zároveň můžete rovnou vybrat, že chcete zálohy šifrovat, aby byly lépe zabezpečené. Následně vpravo klikněte “Zálohovat” a provede se kompletní záloha telefonu, včetně všech dat, zpráv, fotografií, kontaktů, aplikací a dalších médií. Před provedením zálohy je obvykle nutné ještě autorizovat daný počítač pomocí přihlášení přes Apple ID.
    2. Zálohování dat přes iCloud
      Druhou možností je pravidelná záloha ve službě iCloud. iCloud je součástí služeb, které Apple nabízí, přihlašuje se do něj přes Apple ID, které má každý majitel iPhonu/iPadu a jeho nastavení je možné kompletně spravovat přes telefon nebo tablet. Jedná se o cloudovou službu, kdy jsou zálohy, kontakty, fotografie, hudba, poznámky, připomínky a další ukládány na servery iCloudu. Informace jsou přenášeny a ukládány s maximální možnou mírou zabezpečení a není třeba se bát o jejich ztrátu nebo zcizení. Zálohy navíc probíhají automaticky a pravidelně v době, kdy zařízení nepoužíváme. Jediným omezením je v tomto případě velikost cloudového uložiště, kdy zdarma iCloud nabízí 5 GB na svých serverech. Pokud tedy máte v telefonu více dat, např. fotografií, je nezbytné připlatit si za větší úložiště. Poplatky nejsou nijak drahé, základní balík 50 GB stojí 0,99 EUR na měsíc. Poplatek je automaticky odečítán z platební karty, která je propojena s daným Apple ID. Pokud chcete nastavit zálohu v iPhonu nebo iPadu, běžte do Nastavení > iCloud > Záloha a zde vyberte “Záloha iCloud”. Pokud jste dosud žádnou zálohu neprovedli, můžete ještě zvolit možnost “Zálohovat” a provede se opět kompletní záloha telefonu na servery iCloudu.

Při koupi nového telefonu nebo tabletu obnovíte všechna data z původního zařízení buď připojením k počítači, kdy v programu iTunes zvolíte “obnovit ze zálohy” nebo při nastavování telefonu zvolíte možnost obnovy ze zálohy iCloud. Nahraje se vám kompletní obsah původního zařízení - dokonce i SMS zprávy, nastavená vyzvánění, prostě vše! Rozhodně doporučuji provádět pravidelnou zálohu pro případ, že by se s telefonem nebo tabletem něco stalo, abyste jej mohli jednoduše obnovit.

Přenos kontaktů

Přenos kontaktů úzce souvisí se zálohováním a zároveň s tím, kde je máte uložené. Pokud nevyužíváte e-mailové služby jako Gmail, Outlook.com, Yahoo a další, pak se vám kontakty přenesou opět buď v záloze přes počítač nebo přes iCloud. Ideální variantou je, pokud jsou kontakty uložené na iCloudu. V takovém případě ani není nutné je zálohovat,
protože po přihlášení e-mailového účtu k novému zařízení se vám rovnou načtou i vaše kontakty. Zároveň můžete kontakty kdykoliv spravovat ve webovém rozhraní www.icloud.com v části "Kontakty".

Druhá možnost je pak ta, že máte kontakty spárované s vaším e-mailovým účtem. V takovém případě je situace velmi jednoduchá. Nemusíte nikde nic zálohovat, protože jakmile se přihlásíte k novému zařízení se svým e-mailovým účtem, načtou se vám rovnou i vaše kontakty. V každém případě doporučuji mít své kontakty v digitální podobě a to obzvláště v případě, že přecházím ze staršího zařízení na smartphone jakékoliv značky.

2. vypněte službu „Najít iPhone“
To platí samozřejmě v případě, kdy ji máte zapnutou. Tato vychytávka Applu je schopná vyhledat telefon v případě jeho ztráty, pokud je zapnutý a má přístup k internetu. Zároveň je možné prostřednictvím této služby uzamknout iPhone tak, že se do něj nikdo nedostane bez zadání přístupového kódu. Současně je možné nastavit kód tak, aby se data v telefonu po několika nesprávných pokusech kompletně vymazala. Perfektní pro případ, že by se vám do telefonu chtěl dostat někdo cizí. Bez vypnutí této služby není možné telefon vymazat. Vypnout ji můžete v Nastavení > iCloud > Najít iPhone.

Na Aukru není možné prodávat použité iPhony nebo iPady, které mají zaplnutý tzv. zámek na iCloud. Obvykle bývají takto nastaveny ztracené nebo odcizené telefony, které jejich majitel zablokoval, aby se k němu nemohl přihlásit cizí člověk.

3. Vypněte celý iCloud
Tento krok vás dříve či později nemine. V Nastavení > iCloud a úplně dole zvolte možnost “Odhlásit se”.

4. Obnovte tovární nastavení telefonu
V praxi to znamená, že zamezíte, aby se kdokoliv cizí dostal k vašim datům. Je to nejjednodušší cesta, jak telefon kompletně obnovit, aby si ho nový majitel nastavil úplně od začátku. Ověřte, zda máte vše zálohované a vypnuté výše uvedené služby a běžte do Nastavení > Obecné a úplně dole zvolte možnost “Obnovit”. Zde vyberte druhou možnost “Smazat data a nastavení”. Telefon se vás postupně dotáže, zda chcete zařízení a data kompletně vymazat, vypne všechny potřebné služby a poté se celý obsah telefonu, včetně všech uložených dat, otisků prstů pro Touch ID, dat ze zdravotních aplikací a dalších smaže.

5. Připravte telefon k prodeji
Teď nastal ten správný okamžik dát telefon do gala. V rámci možností jej proto vyčistěte. Výhodu mají ti, kdo používali ochrannou fólii. Po jejím sundání bude totiž telefon jako nový. Vytáhněte SIM kartu a připravte telefon do původního balení, včetně kabelu, konektoru do zásuvky, sluchátek a nejlépe i nákupního dokladu.

6. Vystavte telefon na Aukru
Zařaďte jej do správné kategorie, aby ho kupující jednoduše našli. Snažte se telefon co nejlépe popsat - o jaký typ se jedná, kdy, kde a za jakou částku byl pořízen, zda se stále dá uplatnit záruka a do kdy, jaké má viditelné vady, příp. v jaké kondici je baterie, zda obsahuje veškeré příslušenství nebo něco chybí. V každém případě doporučuji přidat reálné fotografie nabízeného zboží - jednak taková nabídka působí důvěryhodně a jednak je jasně patrné, v jakém stavu telefon nebo tablet je. Více o tom, jak budou nabídku vašeho iPhonu či iPadu posuzovat kupující, se dočtete v tomto článku.

Co když má iPhone slabou baterku?

Toto je poměrně velký problém, protože všechny iPhony se dosud vyrábí s pevnou konstrukcí bez možnosti výměny baterie ze strany uživatele. iPhone vydrží v dobré kondici obvykle cca 3 roky, poté již začíná baterie slábnout, což se odvíjí od toho, jak moc telefon používáte a nabíjíte. Co s tím?

1) Na internetu je možné vyhledat sady nářadí a nové baterie pro vlastní výměnu. Proč sady nářadí? Apple konstruuje telefony tak, aby nebylo možné je rozmontovat běžným způsobem. Tomu jsou přizpůsobeny i atypické šroubky.
2) Stejně jako uvedené zboží je ale možné vyhledat i společnosti, které výměnu baterie provádí odborným způsobem - např. applemix.cz. Tato společnost má na webu uvedené i ceny jednotlivých oprav, včetně výměny baterie, dokonce je možné zařízení zaslat přímo na pražskou pobočku. V případě, že jste z Prahy, udělají výměnu i na počkání. Svévolnou výměnu spíše nedoporučuji, v případě neodborného zásahu může dojít k trvalému poškození telefonu.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...