Jak se zbavit zbytečností a ještě na tom vydělat?

Prý je lepší vyhořet než se stěhovat. Já jsem se naposledy stěhoval před 12 lety. Z menšího do většího. A zase taková hrůza to nebyla. Parta kamarádů, velká dodávka a za dopoledne bylo hotovo. Jednu chybu jsem však tenkrát udělal - bylo mi líto vyhazovat věci a tak jsem si vše co “by se ještě mohlo někdy hodit” ponechal.

V průběhu let jsem ke všem těm nepotřebným věcem,  kterých jsem se při stěhování odmítl útlocitně zbavit, nahromadil další harampádí (rozuměj "ještě funkční věci, které ale už nikdy nevyužiji"). A činila se i manželka a děti.

A pak nastala situace, ke které to všechno nutně spělo: náš malý dům jednou řekl "A DOST!" a nám nezbývalo, než zredukovat majetek na polovinu. Rodinná rada se shodla, že každý člen rodiny musí přinést nějakou "oběť". Sešlo se toho docela dost: namátkou fotoaparát, discman, MP3 přehrávač, můj první chytrý telefon, sportovní hodinky, handsfree, lyže, lyžařské boty, hokejová výstroj, cédéčka (na co v době Apple Music?). Logicky tak došlo i na nerudovskou otázku: "Kam s ním?"

“Zaplatil” jsem si Aukrobota

Protože v Aukru dělám nějaký ten pátek, věděl jsem, že jsme zrovna spustili novou službu "Aukrobot". Nová moderní služba, která za vás prodá nepotřebné věci aniž byste se museli "otravovat" s jejich focením, popisem, balením... Přišla mi takříkajíc rovnou do rány. A navíc kde jinde bych hledal zájemce o všechny ty věci, které potřebuju dostat z domu, než právě na Aukru? A tak jsem se rozhodl spojit příjemné s užitečným: využít Aukrobota k tomu, aby mi pomohl zbavit se zbytečností a zároveň tak pomůžu kolegům vychytat mouchy na nově spuštěné službě.

Bylo rozhodnuto! Během uklízení se sešla i slušná hora pěkného oblečení. To jsme dali na charitu, protože Aukrobot obnošené věci nebere a beztak by se to tak dobře neprodávalo. No, a zbytek jsme naházeli do krabic, lyže omotali strečkou a objednali Aukrobota.

Aukrobot šlape jako hodinky

Od té doby to šlo vše jako po másle. Vyplnil jsem na webu jméno, e-mail, telefon. Mám rád přehled, takže jsem vybral "pracnější" variantu, abych  si sám u aukcí mohl nastavit cenu, upravit popis zboží a určil, co se má dít, pokud se věci neprodají. (Pokud bych si měl vybrat příště, volím variantu, která je absolutně bez práce: Aukrobot věci vystaví od koruny a já inkasuji vydraženou částku sníženou o odměnu za službu.)

Sotva jsem u formuláře klikl na tlačítko odeslat, už mi volala operátorka a chtěla ověřit počet balíků a adresu, na kterou chci poslat kurýra. Padla! Pro tento den jsem měl vyřešeno a ani jsem se nemusel otravovat s dalším papírováním, štítkováním nebo vypisováním adres. Druhý den do práce dorazil kurýr GLS (podotýkám, že kurýr si věci odnese zdarma!). Štítky už měl připravené, převzal balíky, dal mi doklad a do dvou minut byl zase pryč.

Jak jsem psal, přehled musí být, takže jsem uvítal informační maily. Aukrobot převzal od kurýra balíky, založil účet, abych viděl, jak se mým předmětům v aukcích daří. Na mně zbylo schválit popisy věcí, které se už brzy měly objevit na Aukru. Byl jsem celkem napjatý, jak se budou moje krámy prodávat...

Byl to úspěšný test

Tušil jsem, že vše má svou cenu a na všechno se najde kupec. Ale překvapilo mě, jak malý rozdíl je mezi tím, jestli věci vystavím od koruny nebo vyšší částky. A nakonec mě vlastně dostalo i to, že se mezi těmi miliony položek ty mé "devadesátkové" hodinky přece jen neztratily a našly si své zájemce, kteří byli dokonce ochotni se o ně v aukci téměř "poprat".

Vše se prodalo. Navíc pro mě rychle, bez práce a se servisem, který nepovažuji za standard. Věci, které jsem už nechtěl, byly na druhý den z domu pryč. I když nevyšly všechny aukce a za některé krámy jsem dostal zpátky jen korunu (do dražby se přihlásil jen jeden kupující), ostatní mile potěšily. Třeba starý obitý telefon za pětikilo, taktéž sportovní hodinky nebo analogový fotoaparát za tisícovku. Takhle nějak si představuji příjemné předvánoční překvapení!

Sečteno podtrženo: vyplatil se Aukrobot? Mně osobně určitě. Měl jsem hodně věcí, málo času a koruna navíc (obzvlášť před Vánoci) se hodí vždycky! Za to všechno jsem zaplatil asi 30 procent z prodejní ceny, ale vzhledem k tomu, že jsem si ušetřil práci s mailováním, vystavováním a vystáváním ve frontách na poště, je to win-win. Je jasné, že na úspěšném prodeji se podepsalo i to, že za mě prodávali profíci. I díky tomu jsem dosáhl na vyšší cenu za prodané věci. Takže mě to vlastně zase nestálo tolik. Šel bych do toho zas a určitě příště zkusím přes Aukrobota prodat i dražší věci.

Pět rad na závěr

A co bych vám poradil na začátek?

  • Pošlete víc věcí, je příjemné si uklidit a budete mít možnost s prodejem experimentovat
  • Napoprvé zvolte systém “Chci svůj prodej řídit”. Vyzkoušíte jak to funguje a ověříte si, že vše je fér.
  • U položek, jejichž cenu si chcete pohlídat, si ověřte za kolik se prodávají na Aukru. Na kalkulačce si můžete spočítat, jaká bude odměna Aukrobota.
  • Nebojte se dražit hodnotnější věci od koruny. Budete překvapeni, že si své zákazníky najdou.
  • Sledujte informační maily dokud nemáte vše vystaveno na Aukru (věci se vystavují postupně od nejhodnotnějších). Pak si můžete každodenní notifikace vypnout a stav svého účtu kontrolovat jen v administraci Aukrobota.
1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...