Přinášíme
Některé hlášky v době Vánoc zlidověly:
"Vy do salátu dáváte hrášek?
„V našem salátu nesmí nikdy chybět šunka.“
„Nejlepší salát dělá moje máma.“
„My máme rádi v salátu ořechy a cibuli.“
Bitva o nejlepší bramborový salát graduje a vaše přesvědčení, že ten nejlepší salát děláte VY, měkne podobně jako perníčky v krabici. A protože jsou Vánoce svátky míru a klidu, rozhodli jsme se tomu jednou pro vždy udělat přítrž a napjatou situaci zklidnit. Jak zjistíme, který salát je ten nejlepší? Uděláme soutěž!
Popravdě, bylo to peklo!
Sešlo se 12 skvělých bramborových salátů.
Ale titul "nejlepší bramborový salát" si mohl odnést jen jeden z nich.
Po pečlivém ochutnávání a hlasování jsme společnými silami našli vítěze a hlavně odpověď na naši otázku...
Nyní můžeme s klidem říci, že nejlepší bramborový salát dělá náš zákaznický servis a zde je recept – věřím, že bude chutnat i vám: 🙂
Profi kudrlinkový bramborový salát s domácí majonézou
Ingredience:
Salát
1 kg salátových brambor
1,5 domácí červené cibule
4 nakládané okurky
1 nakládaná zelenina - Kunovjanka
150 g šunkového salámu
3 vařená vejce
2 lžíce plnotučné hořčice
hrst nasekané petrželky - kudrnky
2 lžíce bílého jogurtu
himalájská růžová sůl
čerstvě mletý barevný pepř
Domácí majonéza
3 žloutky
Slunečnicový olej
Citronová šťáva
Postup:
Brambory se slupkou uvaříme „aldente“ a necháme vychladnout. Mezitím si ve vroucí osolené vodě uvaříme vejce, cibulku nasekáme na drobné kostičky, nakrájíme okurky, slijeme nakládanou zeleninku (pozor nálev si necháme!) a na kostičky nakrájíme salám.
Připravíme si domácí majonézu: do misky si vyklepneme 3 žloutky (bílky si schováme do lednice). Přidáme lžíci kvalitní hořčice (typu dijon) a lžíci citrónové šťávy. Metličkou smícháme dohromady. Za stálého míchání a šlehání, velmi pomaličku přiléváme olej. Pozor, nikdy se nesmí v misce vytvořit “olejový bazének“. Olej přikapáváme a šleháme do zhoustnutí omáčky. Nakonec dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a smícháme s bílým jogurtem.
Do velké mísy prolisujeme oloupané brambory skrze lis na brambory - „bramborokruhodělač“. Lis použijeme i na uvařená vejce, která také přidáme do mísy. Přisypeme nasekanou cibulku, krájené okurky a salám. Nakládanou zeleninu můžeme překrájet na menší kousky a přidáme do salátu. Přidáme sůl, nameleme pepř a velmi jemně promícháme tak, abychom neponičili strukturu brambor. Postupně přidáváme a promícháváme s domácí majonézou. Místo octu můžete dochutit nálevem ze zeleniny. Nakonec přidáme hořčici, petrželku, zamíchám a dochutíme solí a pepřem. Dáme do lednice vychladit.
Tipy a rady:
• Když brambory po uvaření rychle zchladíte studenou vodou, budou se mnohem lépe loupat.
• Misku při přípravě majonézy je dobré si omotat utěrkou, vytvořit hnízdo, mísa se vám nebude hýbat či vám utíkat.
• Salát je dobré udělat den předem, aby se chutě propojily a krásně rozvinuly.