19 způsobů, jak v domácnosti zužitkovat jedlou sodu (kromě pečení cukroví)

Znáte pohádku „Soda nad zlato“? Měli byste. Protože tenhle bílý prášek strčí do kapsy celý váš čistící arzenál a navíc osvěží vzduch, uhasí požár a postará se o to, aby hrášek byl hráškově zelený. 

1. Osvěžovač vzduchu: přechází vás při otevření lednice chuť? Možná je na čase dát do lednice misku s jedlou sodou, která nepříjemné pachy neutralizuje.
2. Proti požáru: jakmile začne pánvička na sporáku šlehat plameny, na nic nečekejte a přisypte jedlou sodou. Ta totiž obsahuje kysličník uhličitý, který se za tepla uvolňuje a omezuje přístup vzduchu do plamene.
3. Hloubkový čistič matrací: o tom, že roztoči jsou ve vaší matraci jako doma, jsme psali tady. Co s tím? Smíchejte 50 g jedné sody, 10 kapek esenciálního oleje s desinfekčním účinkem (levandulový nebo třeba eukalyptový). Promíchejte a přes sítko naneste na matraci. Nechte hodinu působit, poté vysajte. Vtip je v tom, že soda absorbuje vlhkost a olej desinfikuje.
4. Čistič stříbra: smíchejte vodu a jedlou sodu v poměru 3:1 a pastou příbory vyčistěte. Nezapomeňte opláchnout.
5. Silně znečištěné nádobí: do pánve nebo hrnce dejte vodu a nechte odmočit s vrchovatou lžící jedlé sody.
6. Usazeniny od kávy a čaje: hrnky nechejte alespoň 8 hodin v roztoku vody a jedlé sody v poměru 1:1. Následně vydrhněte.
7. Čistič koberců: než vysajete, poprašte koberec jedlou sodou a nechte ji pár minut působit. Uvidíte, že po vysátí bude koberec jako nový.
8. Odpleveluje: pokud vás rozčiluje tráva mezi škvírami v chodníku, posypte rostoucí plevel jedlou sodou. Hotovo!
9. Ucpaná výlevka: vysypte do nálevky hrnek jedlé sody, zalejte horkým octem a pak ještě litrem vroucí vody. Protřepat, nemíchat 😉 viz komentář pod článkem 😉
10. Univerzální čistič do koupelny: naneste jedlou sodu na houbičku a zanesený povrch vydrhněte. Když navíc ještě přidáte sůl a trochu jaru, bude to pecka!
11. Zanesená mikrovlnka či trouba: poprašte jedlou sodou, postříkejte vodou a druhý den ráno vydrhněte.
12. Čistič podlah: kýbel teplé vody, půl hrnku jedlé sody. Jednodušší už to nebude!
13. Odstraňovač skvrn: jedlá soda umí napravit i skvrny na nábytku či dokonce počmárané zdi. Stačí trochu sody nasypat na vlhkou houbičku a vyčistit.
14. Proti plísni: staré závěsy u sprchy očistěte kartáčkem, na který jste předtím nanesli jedlou sodu a vodu.
15. Pomocník při vaření: když do vody se zeleninou přidáte lžičku jedlé sody, zachová si svou barvu. Zkuste totéž udělat u luštěnin a vaše střeva vám poděkují.
16. Znečištěná myčka: pomůže hrnek jedlé sody a základní program na oplachování nádobí.
17. Osvěžovač vzduchu: jedlou sodu smíchejte s vodou a esenciálními oleji.
18. Zapáchající obuv: boty vysypejte jedlou sodou. Pokud nechcete, abyste vždy při zouvání trousili po zemi bílý prášek, zkuste staré ponožky naplnit sodou a nechate je přes noc v botách.
19. Čerstvé řezané květiny: aby ve váze vydržely déle, přidejte do vody lžičku jedlé sody.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...