Zpátky na kolo

Jarní počasí je plné změn a nepředvídatelných teplotních výkyvů. Když však o víkendu vyjde, není nic lepšího, než za sluníčka vyrazit na kolo. Pokud také rádi jezdíte na víkendové výlety na kole po Čechách, máme pro vás pár základních tipů.

Správný výběr kola

Není to žádná revoluční rada, ale i tak se jí pořád řídí málo lidí. Pokud si kupujete nové kolo, je dobré se zamyslet nad tím, k čemu ho budete používat nejvíce. Je zaběhlé pravidlo automaticky kupovat horské kolo i přes to, že s ním pak jezdíte po silnicích na výlety. Plášť na horské kolo je příliš široký a má velký odpor, zároveň je samotné kolo příliš těžké a vy se tak zbytečně nadřete.

Pokud tedy sáhnete po variantě silničního kola, tak naopak počítejte s citlivostí plášťů a celkově křehčí konstrukcí. Na tomto typu kola jste během jízdy ve shrbené poloze a jde především o rychlost. Zážitek tak není úplně z krásné krajiny, ale z rychlosti.

Pro běžné používání je tak ideální něco uprostřed. Tedy běžné trekové kolo. To je doplněné o kvalitní výbavu tím pravým společníkem pro rodinné výlety. Na silnici se příliš nenadřete a zároveň se nemusíte bát sjet ze silnice na polní cestu.

Bez toho to nepojede

Zákonem stanovená výbava na kolo je minimem, které zabezpečuje cyklistovi maximálně bezpečnou jízdu a viditelnost na silnici. Pokud pomineme výbavu, která je většinou součástí kola (brzdy, odrazky na kolech, odrazky na jízdním kole vepředu a vzadu, atd.), zbude nám pár základních bodů.

Helma je in

Pokud jeden na kole osoba mladší 18 let, je povinna mít nasazenou přilbu na kolo. My však doporučujeme přilbu naprosto všem. Podobně jako v zimě na lyžích, kdy je přilba nepovinná, ale už běžně používaná, je tomu stejně i u kola. Přilba na kolo už rozhodně není trapná, spíše naopak.

Brašna je základ

Pokud patříte mezi víkendové výletníky, brašna na kolo je jasná volba. Záleží jen na vás, jaká velikost je ta správná. My osobně doporučujeme variantu brašna na kolo mobil. Ta se připíná dopředu na horní rám před řídítka. Do speciální kapsy vložíte mobil a můžete na GPS sledovat vaší rychlost a nebo ujetou vzdálenost.

Jak se vyhnout problému

To, že tu stejnou cestu jezdíte 20x za rok, neznamená, že tam nemůžete píchnout. Proto je důležité mít u sebe základní nářadí na opravu kola. Pumpička na kolo jde připnout na vrchní rám a zbytek nářadí lze umístit do malé brašny za sedadlo.

S tachometrem nejdál dojedete

Od doby mobilů s GPS jsou tachometry dost retro. Málokdo si však uvědomuje, že GPS spotřebovává ve velkém baterku a vy se tak v půlce cesty ocitnete bez nabitého mobilu. Proto pokud opravdu jezdíte na dlouhé výlety, vyplatí se mít starý dobrý cyklocomputer neboli tachometr.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (1 hlasů, průměr: 1,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...