Zorientujte se v nabídce klimatizací. 5 klíčových otázek a odpovědí

Každý rok si říkáte, že "letos si ji konečně pořídíte". A zatím to ještě nedopadlo a vy jste při teplotách nad 25 °C doslova nervozní jak sáňky v létě. Nebuďte! Pomůžeme vám vybrat klimatizaci, která nezruinuje váš rozpočet a navíc splní každé vaše přání - aspoň pokud jde o komfortní teplotu. 😉 

1) Jaké prostory potřebujete klimatizovat?
Pořádně si promyslete, jaký prostor chcete klimatizovat. Berte v úvahu nejen jeho velikost ale i další vlivy, jako jsou velikost oken, umístění stěn podle světových stran, izolace, nebo elektrické spotřebiče v místnosti, které by mohly na teplotu mít vliv. Od těchto věcí se odvíjí výkon klimatizace. Obvykle se počítá jako optimální míra 1 kW výkonu na 26 m3.

Šikovnou online kalkulačku, která kromě rozměru místností zohlední i další vnější vlivy, najdete třeba tady.

2) Jaký typ klimatizace je pro vás nejvhodnější?
Chcete jednu jednotku, kterou budete po bytě přesouvat podle potřeby? Poohlédněte se po mobilní klimatizaci (ale počítejte s tím, že součástí mobilní klimatizace bude hadice, která bude vyvádět teplý vzduch mimo klimatizovaný prostor).

Nebo chcete klimatizaci, která elegantně splyne s interiérem? Hledejte dělené, tzv. split klimatizace, které mají kompresor a kondenzátor na vnější zdi domu nebo na balkóně. Obecně platí, že za dělené (split) klimatizace si připlatíte, ale zase bude tichá jako myška (na rozdíl od mobilních klimatizací).

A když potřebujete vychladit velké prostory nebo více oddělených menších prostor, volte systém multi split, který má více vnitřních jednotek napojených na jednu externí.

klimatizace_vyberte_si_na_aukro

dělené klimatizace | mobilní klimatizace

3) Jaký máte rozpočet?
Stejně jako u jiných spotřebičů i u klimatizace platí, že čím více ušetříte za nákup méně výkonného spotřebiče, tím více si pak připlatíte za spotřebu. Jinými slovy „levné“ v případě klimatizací může (a taky nemusí) znamenat jednotku vzhledově nezajímavou, hlučnou a hlavně neomaleně „žeroucí“ energii .

Narazit můžete taky na údaj "účinnost klimatizace", která vyjadřuje, kolik energie vynaložíte na vychlazení nebo vytopení na danou teplotu. Tento údaj najdete na energetickém štítku, přičemž nejlepší výsledky mají spotřebiče s označenou třídou "A" .

A pokud si připlatíte za klimatizaci, která dokáže v zimě i vytápět, ušetříte v porovnání s náklady na plynový kotel až 50 % výdajů.

Do předpokládané nákupní ceny klimatizace nezapomeňte promítnout i montáž klimatizace, pokud ji daný typ přístroje vyžaduje (a ověřte si, zda ji vůbec daný prodejce poskytuje).

4) K čemu přesně klimatizaci potřebujete?
Jestli si pořizujete klimatizaci, abyste doma ochladili vzduch, můžete narazit i na tzv. ochlazovače vzduchu. Ty mají kromě chlazení ještě funkci zvlhčení vzduchu, což nemusí být vždy žádoucí. Naopak jiné klimatizace dokážou v zimě místnost i přitápět – jedná se o tzv. klimatizace s inverterem, které pracuje na bázi tepelného čerpadla. Máte-li doma alergika, zvažte klimatizaci s filtrem, který dokáže čistit vzduch od kouře, bakterií, plísní nebo virů.

V každém případě počítejte s tím, že chcete-li klimatizace využívat celoročně, určitě se vyplatí vyšší investice, která se vám vrátí v nižších nákladech na spotřebu.

5) Jaké jsou vaše priority?
Chcete-li chladit hlavně ložnici, bude pro vás jedním kritérií výběru hlučnost. Ty nejtišší klimatizace budou do 30 dB, naopak ty nejhlučnější se pohybují okolo 50 dB (podobnou zvukovou stopu má třeba myčka na nádobí).

Praktický je u klimatizací také časovač, který vám umožní spustit klimatizaci (často už i přes mobilní telefon) po cestě domů.

V malých bytech se hodí mít na klimatizaci pohyblivé lamely, které vám dovolí určovat směr studeného vzduchu, aby chlad nešel rovnou na vás.

Máte-li specifické podmínky, určitě se poohlédněte, jestli je nějaký výrobce nenabízí. Je velmi pravděpodobné, že najdete řešení, které vám padne "jako ulité". 😉

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (1 hlasů, průměr: 5,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...