Zlínský festival přináší zážitky pro celou rodinu

Ve dnech od 25. května do 2. června ožije Zlín již 58. ročníkem Zlín Film Festivalu, který je nejstarší a největší filmovou přehlídkou svého druhu na světě. Každoročně jeho filmový program, doprovodné akce a jedinečná atmosféra přilákají do regionu přes sto tisíc malých i velkých návštěvníků.

Během letošního ročníku je u příležitosti 100 let české státnosti hlavním tématem československý film pro děti a mládež. Tomuto výročí proto bude věnována samostatná rozsáhla filmová sekce. Ta nabídne divákům například kolekci dětských filmů a pohádek napříč desetiletími sestavených z autentických vzpomínek osobností z řad českých a slovenských herců, tvůrců a filmových profesionálů. Festival představí i filmy, jejichž součástí je hudební doprovod Karla Svobody, Petra Hapky, Petra Skoumala, Jaroslava Uhlíře, Jaroslava Celby a dalších. Jedna ze sekcí bude patřit také mezinárodně proslulému scenáristovi, dramaturgovi FSB Barrandov a spisovateli Otu Hofmanovi, který by letos oslavil své 90. narozeniny.

Filmové projekce se konají v sálech Golden Apple Cinema ve Zlatém jablku, na Malé scéně, v aule Univerzity Tomáše Bati i pod širým nebem. A to nejen v samotném Zlíně, ale i v dalších kinosálech na řadě míst České republiky. Dramaturgie filmového programu je založena na pestrosti, tak aby si našel „to své“ dospělý i dětský divák. Filmoví fanoušci se mohou během festivalu těšit na tři stovky zajímavých snímků pro děti a mládež, evropské první filmy, animovanou tvorbu a studentské filmy a mnoho dalších v soutěžních i mimosoutěžních sekcích.
Bohatý doprovodný program na návštěvníky čeká takřka na každém místě v centru Zlína. Jedná se nejen o řadu divadelních představení, koncertů, workshopů, odborných přednášek, výstav, interaktivních a benefičních programů, ale také spoustu sportovních, společenských a dalších akcí pro celou rodinu.

Nedílnou součástí doprovodného programu je i projekt Salon filmových klapek, jehož letošní ročník zahrnuje na 145 originálních děl od předních tuzemských výtvarníků, z nichž někteří se do projektu zapojují od jeho samotného začátku. Tradiční aukce se uskuteční v neděli 27. května ve festivalovém Zlíně. Stejně jako loni, se mohou zájemci zapojit do dražby také na dálku. Klapku s názvem „Klapka v klapce“ od Ivany Pavlišové totiž nabídnou její organizátoři zájemcům prostřednictvím aukčního portálu Aukro. Výtěžek aukce bude stejně jako v předchozích letech věnován na podporu autorských snímků studentů filmových škol a dalších začínajících tvůrců. Již pondělí 28. května dopoledne vybere Nadační fond FILMTALENT ZLÍN na základě soutěže projekty (výstavy, dokumentární, hrané a animované filmy), které budou z výtěžku z aukce podpořeny.

Více na www.zlinfest.cz

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...