TON: židle, která vás přežije

Na světe je jich nepočítaně, ale jen o pár z nich se dá prohlásit, že je jejich design výjimečný. Když však vyslovím „TON“ naprostá většina z vás hned ví o čem je řeč a jak to vypadá, je to zkrátka ikona.

Thonetek existuje řada, ale nejslavnější je ta s číslem 14. Její historie začala už v roce 1859. V té době byla výroba z ohýbaného dřeva revoluční novinkou, které zákazníci přišli velmi rychle na chuť. Kromě zajímavého vzhledu byl nábytek z ohýbaného dřeva oblíbený i pro svou lehkost a dobrou stabilitu. Hlavně majitelé restaurací a kaváren z ní byli nadšeni, říkalo se o ní, že je téměř nezničitelná. Díky tomu se jí také začalo přezdívat „kavárenská židle“. V představách vidím dámy v kloboucích a rukavičkách, jak na těchto židlích popíjejí kávičku a probírají nejnovější události ze sousedství, nebo pány v kabaretu, jak netrpělivě na židli poposedávají v očekávání, kdy už konečně vystoupí jejich oblíbená tanečnice.

Thon_TON_14_aukro

Legendární židle č. 14 a její variace na křeslo.

V historii firmy TON ale není zajímavá jen ona pověstná čtrnáctka. Továrnu na Ohýbaný Nábytek založil na Moravě německý stolař Michael Thonet. Možná vás zajímá, co přivedlo německého truhláře zrovna na Moravu... Nebylo to nic jiného než peníze, zkrátka to bylo ekonomicky výhodné. V okolí bylo navíc hodně bukových lesů, které továrně poskytovaly dostatek materiálu na výrobu. Panu Thonetovi se rychle začalo dařit a expanze firmy byla obrovská. Kromě závodu v Koryčanech brzy rozšířil výrobu i do Bystřice pod Hostýnem a Vsetína. V Bystřici ostatně sídlí TON dodnes.

TON_Thonet_kreslo_aukro

Od TONu se na Aukru dají najít hotové poklady. Třeba tohle houpací křeslo Dondolo. Koho by nelákalo usadit se do něj s knížkou nebo si v něm jen tak příjemně zdřímnout …

TON ale nemá jen zajímavou historii. To, že firma stála funguje, už samo o sobě svědčí o kvalitě jejích výrobků. Kromě výborných technologických řešení vyniká nábytek od TONu i skvělým designem. Však za něj tvůrci sbírají jedno ocenění za druhým. Pokud budete mít někdy cestu přes Bystřici pod Hostýnem, můžete se to továrny osobně podívat. Po předchozí domluvě si můžete sjednat prohlídku přímo ve výrobě.

TON_taburet_zidle_aukro

Nízká stolička bez opěradla s názvem Sedačka 60 je naprostá klasika, kterou možná najdete i u vás doma.

P.S.: My máme doma také jednu thonetku, není to sice slavná čtrnáctka, ale i tak ji máme rádi.:) Má krásný název: židle Dejavu 378. Zažila už toho jistě dost. Našli jsme jí při vyklízení půdy, takže bohužel neznáme její historii, ale hned jak jsme z ní oprášili nánosy prachu, byli jsme nadšeni. Má tak krásně zdobený sedák, že je skoro škoda si na něj sedat... Pravda je, že máme vůči té židli velký dluh. Už dlouho jí slibujeme repasi, ale zatím se na ní nedostalo ani času, ani peněz, takže stojí polozapomenutě strčená v pracovně pod klavírem, ale jednou se jí pozornosti určitě dostane. Slibuju!TON_zidle_na-aukro

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...