Zbořili jsme 5 mýtů o pořízení nového skleníku

Zahradní sezóna je těsně před vypuknutím a vy máte nejvyšší čas pořídit si nový skleník. Určitě jste si už spoustu informací o sklenících nastudovali. Ale znáte těchto 5 nejčastějších mýtů? 

1. Na jaře koupíme skleník
Nepochybujeme o tom, že vy to zvládnete i na jaře ;), ale ideální čas pro stavbu skleníku je zkraje podzimu. Pokud to necháte na začátek sezóny, vystavujete se rozmarům počasí a v konečném důsledku i tomu, že nestihnete začátek sezóny.

2. Kup ten dražší, aspoň „dýl“ vydrží
I když k poničení skleníku dochází hlavně v případech, kdy se rozhodnete ušetřit na "no name" značce (viz obrázek), i sebekvalitnější skleník můžete nesprávným "užíváním" poškodit. Skleník proto vždy umístěte do závětří, abyste nemuseli řešit nově vzniklou nepříjemnou pojistnou událost. Něco jiného jsou speciální skleníky pro klimaticky náročnější oblasti, které mají delší výdrž.

nekvalitni_sklenik

Výběr materiálu: rozhodující je kvalita
My hlasujeme pro polykarbonát. Ale jedině od certifikovaných výrobců, který byl Státním zdravotním ústavem otestován jako zdravotně nezávadný. Takzvaný komůrkový polykarbonát má světelnou propustnost až 80 %, je prakticky nerozbitný a má vynikající tepelně izolační vlastnosti. Hodí se, když potřebujete v zimě skleník temperovat.

3. Už máš stavební povolení?
Od 1.1.2016 nepotřebujete ke stavbě skleníku stavební ani žádné jiné povolení. Ale v každém případě se přeptejte na lokálních úřadech, abyste něco nepodcenili. A nevynechejte ani sousedy.

4. Vybudování podezívky je za trest
Je. Ale naštěstí podezívku nemusíte vůbec řešit. Někteří výrobci, jako například LANITPLAST, nabízí k dokoupení základnu, která podezívku zcela nahradí.

5. V parných dnech se musí skleník větrat
Majitelé skleníku nejezdí na dovolenou, protože se musí starat? Omyl. Pořiďte si skleník (nebo k němu pořiďte) s automatickými otvírači oken. Fungují na bázi teplotní roztažnosti speciálního vosku a automaticky zajistí otevření oken v horkých letních dnech.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (1 hlasů, průměr: 5,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...