7 pozitivních změn, které vám přinese plavání

Chcete začít pravidelně sportovat a přemýšlíte, který sport bude pro vás ten nejlepší? Určitě zvažte plavání, které má víc přínosů, než si většina lidí myslí. Přinášíme seznam těch největších benefitů. Osobně jsme je pro vás otestovali v plavecké škole Swimwell

Asi každý znáte ten pocit, kdy chcete hrozně začít s nějakou aktivitou, protože jste jedním z mála ve vašem okolí, kdo víceméně nic nedělá, nebo dělá, ale nemáte pocit, že dostatečně. Samozřejmě, že toho děláte spoustu, ale ne nic z toho, o čem by se dalo říct, že to je zdraví prospěšné či něco, z čeho budete mít fakt dobrý pocit díky vyplaveným endorfinům. Začít s nějakou pohybovou aktivitou prospěšnou pro vaše zdraví je vážně bomba! Sama jsem hrozně dlouhou dobu váhala, čemu se věnovat a nakonec jsem se rozhodla právě pro plavání, a to z několika důvodů:

1) Zlepšíte si postavu

Ano. Plavání zlepší postavu, posílí hluboké vnitřní svaly, zpevní naše stehna, břicho, zadek. Zhubnu plaváním? Ano, do určité míry plaváním zhubneme, ale strašně důležitá je intenzita, kterou plaveme i frekvence, jak často plavání či jakoukoli jinou pohybovou aktivitu během týdne vykonáváte. Pokud je vám ve vodě zima, tělo rozhodně nespaluje!

2) Zbavíte se bolesti zad

Možná vám tato věta přijde jako klišé, které slýcháte na každém rohu, ale je to opravdu fakt! Pokud plavete správnou technikou, bolest zad vám zanedlouho zmizí, nebo alespoň výrazně poleví. Nesmíte ovšem plavat jako paní Radová. 🙂

vybaveni_plavani_Aukro

dámské jednodílné plavkyčepicebrýlepánské plavky

3) Zvýšíte si imunitu

Nechytnout bacil v MHD, v práci, od dětí, být odolný vůči nemocem – není to sen každého jedince? Můj to byl, především i kvůli tomu, že pracuji ve školce, kde se těch bacilů střídá fakt hodně. Navíc i kvůli tomu, že jsem odmala byla často nemocná, ale co jsem začala pravidelně plavat, o nemocích nemůže být vůbec řeč. Zkuste to také!

4) Plavat můžou všichni

Plavání je prostě pro všechny! Pro děti, dospělé, seniory, pro všechny různé tělesné konstituce, pro těhotné i netěhotné, pro sportovce i pro ty, kteří nedělají téměř nic. Víte o nějakém sportu, kde je tohle možné? Aby ho mohl provozovat kdokoliv bez ohledu na své tělesné dispozice, vybavení a možnosti?

5) Zvyšujete svou psychickou odolnost a zbavujete se stresu

Znáte ten pocit, kdy už máte všeho opravdu po krk? Naštve vás šéf v práci, partner zase zapomene, co měl udělat, děti vás neposlouchají, ujede vám metro, v obchodě nemají, co potřebujete a ještě je tam fronta jako blázen. Prostě den blbec. Zná ho asi každý z nás. Pravidelné plavání napomáhá zvyšování psychické odolnosti. V bazénu se vám podaří vypnout, odreagovat se, užívat si volného pohybu. Máte klid, ticho, můžete si nerušeně odpočinout, nechat odplout veškeré starosti a problémy.

6) Šetříte své srdce

Nesnášíte ten pocit, kdy vám srdce tluče jako o život a vy máte pocit, že každou chvílí dostanete infarkt? Nebojte, tohle se vám v bazénu jen tak nestane. Díky tomu, že plavání probíhá ve vodorovné poloze si své srdce sice posilujeme, ale zároveň jsme k němu šetrní. Důležité je znát správnou intenzitu plavání tak, aby to pro nás bylo co nejúčinnější.

7) Zvyšujete kapacitu svých plic

„Umíte dýchat do vody?“ zeptala se moje trenérka na první hodině plavání. Samozřejmě, že neumím, odporem se mi postavily chlupy snad po celém těle. Dýchat do vody? Do té vody, kde plavou ostatní lidi? Děkuji nechci. Nicméně velmi brzy jsem zjistila, že to bez dýchání do vody nepůjde a co navíc? Plavání s dýcháním do vody je mnohem lepší, plave se mi mnohem lépe, rychleji. A nejlepším zjištěním bylo, že už vyjdu schody bez zadýchání!

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (2 hlasů, průměr: 4,50 z celkem 5 hlasů)
Loading...