Zabezpečení, která zkazí zlodějům náladu

Devět z deseti obytných objektů je nedostatečně zabezpečeno. V kombinaci s létem, kdy necháváme své příbytky delší dobu bez dozoru, je to pozvánka pro nezvané hosty. Abyste si zážitky z prázdnin nekontaminovali šokem po návratu, přečtěte si, na co si dát pozor.

Do zážitků investovat neváháme. Naše dovolené jsou díky tomu lepší, delší, exotičtější a fotogeničtější. Totéž se nedá říct o zabezpečení našich domů či bytů. "Přestože investice do zabezpečení rostou, jsou stále nízké. Zatímco ideální stav počítá s investicí ve výši kolem 10 % z hodnoty majetku, české investice se pohybují spíše v úrovni desetiny procenta hodnoty majetku," uvádí Jan Krupíř, autor webu www.zamcenydum.cz. O jaké investice se jedná? Překvapivě nejsou vždy jen finanční. Někdy totiž stačí investovat i do dobrých sousedských vztahů.

K 80 % vloupání dochází přes dveře

Proto doporučujeme raději žádné dveře nemít. Pokud jste však vlastníkem nešťastné kombinace obydlí s vchodovými dveřmi, kvalitní zabezpečení začíná právě u nich. Už nedobytný vzhled bezpečnostních dveří mnohé nezvané návštěvníky odradí. Kvůli těm dotěrnějším dbejte i na kvalitní zámek a nezdráhejte se investovat i do přídavných zámků. Ideální jsou ty s bezpečnostním kováním odolné proti odvrtání a opatřené bezpečnostní cylindrickou vložkou nebo klíčkem trezorového typu. Ani vysoce odolný zámek vás však neochrání, pokud nejsou dveře správně upevněny. Zábrany proti vysazení a vyražení jsou tedy základem dobrého zabezpečení dveří.

Vysazení nijak nechráněného okna trvá zkušenému zloději 30 vteřin

Na trhu najdete ochranné fólie, na okna nízko nad zemí si však rovnou nechte nainstalovat mříže. Ty sice nejsou příliš estetické, ale rozhodně se vyplatí. Vyrábí se také hliníkové předokenní rolety poskytující skvělé zabezpečení. Otázkou však zůstává, jestli stažená roleta příliš neupozorňuje na vaši nepřítomnost a nepřiláká tedy více potenciálních zlodějů.

Zloději cílí i na garáže a dílny

Právě zde se totiž kromě aut a kol nachází také nářadí a nejrůznější náhradní díly často vysoké hodnoty. A přijít o věc z vlastní kutilské výroby je ztráta penězi snad nevyčíslitelná.

Nepodceňujte dobré sousedské vztahy

Jestliže žijete v rodinném domě nebo vlastníte chatu, je dobré mít světla s pohybovým čidlem. Nejen že je toto řešení praktické, pokud máte problém se zapomínáním zhasnout, ale může také upozornit sousedy na pohyb v domě během vaší nepřítomnosti. Dále si před odjezdem raději domluvte vyzvedávání pošty. Přetékající schránka je dobrým vodítkem pro zloděje vyhlížejícího prázdný dům.

zabezpeceni1

Klíče v květináči či pod rohožkou jsou evergreenem a nešvarem zároveň. Pokud máte potřebu nechat klíč v blízkosti domu či bytu, raději se domluvte se sousedy.

Trezor je hit! Nejen od Karla Gotta

Cenné věci v domácnosti si raději uložte do trezoru. Ideální je typ zabudovaný ve zdi nebo ještě lépe trezor typu bazén strýčka Skrblíka, kam můžete uschovat televizi, stolní počítač i americkou lednici.

GSM alarmy vás upozorní na jakýkoli pohyb ve vaší domácnosti

Co se týká elektronického zabezpečení, nejčastěji využívané jsou GSM alarmy ovládané pomocí telefonu. Pohybová čidla snímají prostor v rozsahu 360° do vzdálenosti až několika metrů a informaci o každém pohybu vám zašlou formou sms zprávy. Většina těchto zařízení umí spustit typický hlasitý alarm, některé dokonce umožňují i odposlechy. Jedničkou na trhu jsou alarmy české značky Jablotron, které slaví velký úspěch i v zahraničí.

V jednoduchosti je síla

Často velmi dobře poslouží i naprosto banální vychytávka, jako je umělá kamera nebo viditelná nálepka s informací, že váš dům je elektronicky chráněn (ať už je to pravda nebo ne).

Chlubte se až po

S perfektně vybranou dovolenou se na sociálních sítích pochlubte až po svém návratu. Zaprvé budete mít spoustu obrázkového materiálu a zadruhé nikdo nebude moci zneužít informaci o tom, že nejste doma.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...