Vybíráme sedací vak. S čím si “sedne”?

Sedací vaky se pomalu stávají evergreenem našich domácností. Jak si vybrat ten správný, aby se zabydlel právě ve vašem interiéru? Podívejte se, co radí bytová designérka a zakladatelka online školy bytového designu Jana Pěkná.

Víte, že první sedací vak vznikl už v roce 1968? Pod názvem Sacco ho navrhli 3 italští designéři - Piero Gatti, Cesare Paolini a Franco Teodoro a vyráběla ho firma Zanotta. Myšlenka “beztvaré” židle, kterou si až uživatel vlastním sednutím vytvaruje do pro něj nepohodlnější podoby, se velmi zamlouvala tehdejší generaci mladých vyznavačů hippie kultury a volného životního stylu.

I v dnešních interiérech ale rádi sedací vaky používáme. Kam se nejlépe hodí?

Jak už historie napovídá, krásně se budou vyjímat v retro interiérech v duchu 60. - 70. let. Vyberte si výrazné zářivé barvy a nebojte se ani křiklavých vzorů - třeba na tapetách. Interiér můžete doplnit nějakou pokojovou rostlinou, která vám připomene bydlení našich rodičů a prarodičů - difenbachii, tchynin jazyk nebo monsteru.

retro_v_modernim_podani

Retro hodiny | Kytka v květináči | Lednice SMEG | Retro rádio

Vaky se hodí také do moderních městských bytů v elegantním a minimalistickém stylu. V tom případě se ale s barevností držte spíše zpátky - elegantní šedá, hnědá či krémová jsou ideální.

moderni_trendy_pro_kazdy_interierBiokrb

Skvělým místem, kde sedací vak použít, je dětský pokoj. Děti dokáží vymyslet spoustu her, při kterých jim vak poslouží jako skvělá rekvizita. Po hře se na vaku skvěle odpočívá. A večer rodiče uvítají pohodlí sedacího vaku při čtení pohádky před spaním. Také teenageři sedací vaky milují, ať se v nich věnují studiu, čtení nebo poslechu hudby.

studentsky_pokoj_pro_mlade

Závěsné svítidlo | Postel | Samolepící dekorace kruhy | Elektrická kytara


Jakou barvu zvolit?

Sedací vak může být pohodlným a originálním doplňkem interiéru. Ovšem nad barevností je třeba se zamyslet opravdu důkladně. Za prvé se musíte rozhodnout, zda bude vak výrazným prvkem u vás doma, nebo zda má spíše zapadnout a tvářit se neutrálně. Nezapomeňte, že vak je poměrně velkým kusem “nábytku”.

Designéři znají jedno “tajemství” pro práci s barvou - vyzkoušejte to také. Ať už bude váš sedací vak mít jakýkoli odstín, měla by se tato barva v menším měřítku v místnosti opakovat - například na doplňcích - kapka té samé barvy by měla být třeba na polštářcích, vázičkách či květináčích, závěsech a podobně.

Autorka: Jana Pěkná

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...