Víno jako dárek? Návod od sommeliérky, jak na něj!

O tom, že víno může být pro někoho ideální vánoční dárek, není pochyb. Jak jej ale vybrat tak, abyste se strefili do vkusu obdarovaného? S takovým oříškem nám v článku poradila sommeliérka Marie Mlynaříková z vinotéky Globus

Jak správně vybrat víno jako dárek?

Řekli jste si, že víno bude skvělý dárek k Vánocům, ale váháte, jak vybrat to správné? Je pravda, že co člověk, to jiný vztah k vínu. Někdo má raději těžká červená vína, někdo minerální bílá vína, a překvapivě se najdou pánové, kteří mají nejraději polo-sladká vína.
Připravili jsme pro vás krátký přehled, který vám pomůže se ve vínech zorientovat a vybrat to nejvhodnější. Pro začátek budete muset osobu, kterou chcete vínem potěšit, trochu znát. Bez toho se moc daleko nedostanete.

Má raději tiché nebo šumivé víno?

Šumivá vína jsou např. sekty nebo pravé šampaňské. Má-li dotyčná osoba ráda bublinky, máte hned několik možností, jaké víno koupit. Můžete koupit jednodušší nenáročné víno, které se hodí například jako malá pozornost, když jdete mezi svátky na návštěvu k rodině nebo přátelům. Hodí se k jednoduché kuchyni a případně do koktejlů. Dobrou volbou je například italské šumivé víno produkované z odrůdy Glera. Druhou možností, je pravé šampaňské. Jde o komplexnější a náročnější šumivá vína pocházející výhradně z francouzské oblasti Champagne. Vína zrají přímo v lahvi, což způsobuje jejich jedinečný vyzrálý a plný charakter. K nim je vhodné snoubit náročnější pokrmy.

Víte, že lepší volbou bude tiché víno?

Fajn, teď se ale musíte rozhodnout, zda bílé, červené nebo dokonce růžové. Pojďme se podívat na každou „barvu“ zvlášť.

  • Začneme bílými víny. Mezi nejznámější bílé odrůdy patří Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, stále velmi populární Rulandské šedé, Chardonnay, Sauvignon a mezi českými víny velmi oblíbená Pálava. Bílá vína se hodí velmi často k lehčím jídlům, jakou jsou ryby, drůbež nebo saláty. Pokud tedy víte, jaké jídlo má obdarovaný rád, můžete volit víno i podle toho.
  • Červená vína. Klasické a oblíbené modré moštové odrůdy jsou Frankovka, Svatovavřinecké, Modrý Portugal, Rulandské modré, Zweigeltrebe nebo Cabernet Sauvignon. Červená vína mají vyšší obsah železa. Jsou ideální pro někoho, kdo ho má nedostatek – například vegani, vegetariáni, mladé maminky, anémici, nebo lidé po větší ztrátě krve – třeba pravidelní dárci. Červená vína ocení například milovníci masa – krásně se snoubí se steaky, divočinou, nebo nejrůznějšími pečínkami a omáčkami.
  • Poslední a specifickou „barvou“ jsou růžová vína, tzv. růžovky. Možná vás bude zajímat, jak vlastně vznikají? Nebojte, nejde rozhodně o cuvée (tedy směs) bílého a červeného vína. Základem pro výrobu růžových vín jsou hrozny modrých moštových odrůd, ze kterých se lisováním získává bílý mošt a následně se v něm pouze po krátký čas macerují slupky modrých bobulí, které obsahují barviva. Tím víno získá růžovou barvu. Růžová vína se velmi často pijí v letním období při grilování nebo jen posezení na zahradě.

Sladší nebo sušší vína?

Obsah zbytkového cukru ve víně je hodně citlivá záležitost pro většinu milovníků vína. Někdo prostě sladší vína nemusí, jiný zase nemá rád suchá, protože mu může vadit výraznější kyselinka.

Nejnižší obsah zbytkového cukru mají vína, která se označují jako suchá. Podle množství zbytkového cukru jsou pak vína dále značena jako polosuchá, polosladká a sladká. Řada lidí sice tvrdí, že mají ráda suchá vína, to však dost často platí pouze do chvíle, než ochutnají vína s vyšším zbytkovým cukrem.

A jak to tedy vybrat? Pokud máte kamarádku na dietě nebo třeba dědu, který si hlídá příjem cukru s ohledem na cukrovku, tak suché víno je ta správná volba. Polosuché a polosladké je ideální pro někoho, kde vůbec netušíte jeho preference. Jsou to vína, která většinou sednou všem. A sladké víno je vhodné pro ty, kteří si rádi dopřejí trochu cukru navíc.

Voňavé, tedy aromatičtější, či méně výrazné?

U výběru vín podle aromatiky je třeba si dávat pozor. Existují více aromatické odrůdy, jako jsou Muškát moravský, Aurelius, nebo Tramín červený, které nemusí vyhovovat všem, protože jsou už moc výrazné. Pokud si nejste jisti, zda má obdarovaný tyto vína rád, raději vyberte spíše neutrální odrůdy. Skvělou volbou budou například odrůdy Veltlínské zelené, Rulandské bílé nebo Ryzlink rýnský.

Poslední otázka. K jaké příležitosti obdarovaný víno otevře?

Zamyslete se nad tím, zda si rád jen tak otevře dobré víno, či je vášnivým kuchařem a bude víno snoubit s pokrmem. Výběr vína není snadná věc, ale dá se zvládnout a o to víc pak potěší.

Jeden příklad: Víno pro tátu

globus_vinoteka_jak_na_vino_ii

Ukažme si výběr vína na příkladu vánočního dárku pro tatínka. Víme, že má rád plná, tělnatá červená vína a navíc rád vaří, takže se dá předpokládat, že si k vínu připraví snoubení s pokrmem. Můžeme tedy pomalu začít vybírat.

Víno se dá jednoduše vybrat i on-line. Kvalitní vinotéky zaměstnávají sommeliéry, kteří pro ně vybírají vhodná vína. Tito zkušení odborníci přes víno připravují detailní charakteristiky a doporučení k pokrmům, takže se nemusíte spoléhat jen na popis na etiketě.

Plná červená vína pochází většinou z Francie nebo Itálie, kde k produkci tohoto typu vín mají ideální podmínky. Zaškrtněte ve vybraném e-shopu filtr, který vám doporučí vhodná vína. vín je přímo doplněn i vhodný pokrm, který se s ním dá dobře snoubit. Když máme vybráno, zbývá už jen objednat a těšit se, že jste dobře vybrali a doufat, že dárek bude mít úspěch.

globus_vinoteka_jak_na_vino

Tipy na závěr

1. Oceňovaná vína jsou sázkou na jistotu.

Vybrat víno můžete také podle získaných ocenění, které najdete v podobě medailí na lahvi. Budete mít jistotu, že jde o kvalitní víno, které prošlo degustací odborné komise, a bude potřebnou úroveň.

2. Vysoká cena nemusí být dobré vodítko při výběru dobrého vína

V neposlední řadě při výběru vína hraje roli jeho cena. U vín je těžké říct, jak a zda je správné vybírat vína podle ceny. Mnohdy nás víno, které stojí přibližně 150 Kč dokáže mile překvapit a naopak víno prodávané třeba za 500 Kč nás v poměru k ceně vůbec nezaujme. Důležitý je vztah člověka k vínu a k tomu, co mu chutná. Je tedy na nás, abychom se rozhodli, kolik chceme investovat a tomu pak přizpůsobit ostatní parametry výběru, o kterých jsme si již říkali dříve.

Představu, jaké víno zvolit už možná máte. Pokud ovšem chcete mít 100% jistotu, že bude obdarovaný spokojen, můžete mu věnovat Dárkový poukaz. Možnost si sám vybrat je pro některé milovníka vína tím nejlepším dárkem.

marie_mlynarikova_globus

Autorkou návodu, jak vybrat víno je sommeliérka vinotéky Globus Marie Mlynaříková 

Již několik let se řídím citátem E. Hemingwaye: „Znalost vína může být radostí po celý život člověka“. Tento obor přináší v životě mnohé radosti a obzory. Neváhejte objevovat nové vůně, chutě a vína.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (7 hlasů, průměr: 4,43 z celkem 5 hlasů)
Loading...