Kublanka: Vepřový bůček po asijsku

Foodblogeři Kublanka mají tentokrát vepřovou výzvu pro váš gril - fantastický bůček! My tvrdíme: to dáte! 😉

Nedávno nám soused s nadšením vyjmenoval všechny akce léta. To máte Mistrovství světa v hokeji, pak máte Mistrovství Evropy ve fotbale, pak bude Tour de France a taky přeci Olympiáda no a v září Světový pohár v ledním hokeji. A u všeho budeme grilovat. Vytáhneme televizi ven, nachladíme pivo a bude se grilovat a fandit a grilovat a děti budou na čerstvém vzduchu… Plány na následující měsíce máme skvělé. Ale aby nás to nezruinovalo, tak nemusí být pokaždé hovězí steak. Co třeba snadno dostupné a přesto fantastické vepřové a nejlépe vepřový bůček. Například v Asii je to jedno z nejpoužívanějších mas.

2_bucek

Ingredience
1 kg vepřového bůčku bez kosti a kůže
6 lžic tmavé sójové omáčky
4 lžíce rybí omáčky
1 lžíce nastrouhaného zázvoru
2 limetky
175 g třtinového cukru demerara
1 červená chilli paprička – zbavená semínek a najemno nasekaná
1-2 salátové okurky
1 jarní cibulka – na kolečka

Postup
Bůček nakrájíme na kostky o velikosti cca 5 cm. V menším hrnci smícháme sójovou omáčku, rybí omáčku, nastrouhaný zázvor, šťávu ze 2 limetek, třtinový cukr a necháme vařit na malém ohni za občasného míchání. Jakmile omáčka získá konzistenci sirupu, stáhneme ji z ohně a necháme ji vychladnout. Nakrájený bůček smícháme v misce se 100 ml omáčky, zakryjeme fólií a necháme 30-60 minut marinovat v lednici.

Zbylou omáčku smícháme s najemno nasekanou chilli papričkou a jarní cibulkou. Ponecháme na podávání.

Namarinovaný bůček grilujeme na rozpáleném grilu dozlatova (ideálně v alobalových mističkách). Omáčka by měla na bůčku zkaramelizovat a jeho povrch by měl být lepivý.

Salátovou okurku nakrájíme s pomocí mandolíny nebo škrabky na brambory na dlouhé tenké plátky a napícháme je na bambusová napichovátka.

Jakmile je bůček dogrilovaný, napíchneme každou kostičku na připravené okurkové napichovátko. Ihned podáváme s připravenou omáčkou.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...