Utopený telefon. Dá se ještě zachránit?

Může se vám to přihodit kdykoliv, ale vánoční a novoroční oslavy jsou k tomu jako dělané: o utopené mobily není nouze! Některé najdete v pivu, jiné v latríně, ve vaně (často s kaprem) nebo v pračce. Pokud budete letos "šikovní", určitě vyzkoušejte následující tipy. 

Tyto 2 věci určitě nedělejte:

1. Nevypínejte telefon. Už jen pro to, že budete mít spoustu starostí s tím, abyste vysušili komponenty vašeho telefonu.

2. Nesnažte se zuřivě z telefonu „vyklepat“ vodu. Tím jen docílíte toho, že tekutina vnikne i do zbytku přístroje.

vodeodolny_telefon_obal_najdete_na_aukro

voděodolný telefonvoděodolný obal na mobil

Jak zachránit "utopený" mobil

Co nejrychleji telefon rozeberte a vysušte části, které vám to umožní – baterku, SIM kartu a další části, které svépomoci dokážete rozebrat (počítejte s tím, že v některých případech ztratíte nárok na reklamaci rozebraného přístroje).

V žádném případě se nepokoušejte telefon zapnout, pokud nemáte jistou, že je důkladně vysušený. Mohlo by totiž dojít ke zkratu, a tím byste váš telefon nenávratně pohřbili.

Možná budete mít tendenci použít topení, fén nebo teplo přímého slunce, abyste docílili rychlejšího vysušení. Nedělejte to. Telefon není připravený čelit zvýšeným teplotám a už vůbec ne v situaci, kdy má na kahánku. Pomoci vám naopak může ruční vysavač, kterým můžete přebytečnou vodu vysát.

Místo snahy telefon vysušit, zkuste raději jiné způsoby absorbování vlhkosti. Máte dvě možnosti: výborně poslouží rýže, která se dokáže s vlhkostí skvěle vyrovnat. Mokrý telefon obalte do ubrousku nebo papírového kapesníku (aby se na něj nedostala rozleptaná rýže) a vložte do sáčku s rýží. Nechte v ní telefon alespoň 24 hodin, ideálně 2-3 dny. Druhou a účinnější variantou jsou profi pohlcovače vlhkosti neboli silikagelové sáčky. Občas je najdete v krabici s novými botami – takový ten malý sáček s kuličkami, o kterém nikdy nevíte, na co vlastně je. Aby vás teď zachránily, budete jich potřebovat opravdu hodně. Minimálně tolik, abyste jimi pokryli celý přístroj. Opět nechte působit 2-3 dny.

Zkusit můžete i alkohol nebo ještě lépe líh, který na sebe váže vlhkost – jím telefon decentně opláchněte nebo postříkejte.

Pokud váš utopený telefon vstal po našich radách "z mrtvých", neradujte se předčasně. Pečlivě si všechna data poctivě zálohujte, protože se může stát, že vám za pár dnů dá sbohem navždy. I to se totiž utopeným telefonům bohužel často stává.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...