Nevidomé ženě pomáhá s rozjezdem podnikání expertní dobrovolnice

Projekt Srdcerváči spustil tento rok jedinečnou příležitost pro lidi s handicapy. Ti si mohou na webu www.srdcervaci.cz vybrat expertního dobrovolníka, který jim pomůže posunout se ve svém profesním životě dál. Řady těchto dobrovolníků se neustále rozrůstají - od IT přes personalistiku až po základy podnikaní. Jedním z nich je Lucie Mádlová, která pomáhá s rozjezdem netradičního podnikatelského záměru postižené Marii Zemanové. 

Dobrovolnický projekt Srdcerváčů pro lidi se zdravotním postižením začíná vyprávět příběhy těch, kteří se do něj zapojili. Seznamte se se zrakově postiženou Marií Zemanovou, která po čtyřicítce začala podnikat a díky Srdcerváčům našla svou “průvodkyni” - expertní dobrovolnici, která jí pomůže její novou profesní cestu pořádně nastartovat.

Bývalá redaktorka zpravodajského portálu idnes.cz a online oddělení odborných časopisů Hospodářských novin Marie Zemanová před rokem pověsila novinařinu na hřebík a otevřela si praxi s názvem 1 Velké ucho, v níž se v příjemném prostředí schází s lidmi a naslouchá jejich příběhům.

0-57973064035cb

Marie Zemanová si díky projektu expertních dobrovolníků plní svůj sen

Už deset let se Marie totiž věnuje takzvané etikoterapii, a při svém podnikání vychází z metody, která staví na tom, že uzdravení je možné radikální změnou nemocného postoje. Snaží se proto dělat jakési zrcadlo těm, kdo jí příběhy vyprávějí. A ruku na srdce, kdo z nás se občas nepotřebuje vypovídat a ono 1 velké ucho, které k ničemu nenutí, ale nabízí různé možnosti řešení, by potřeboval jako sůl…?

Marie je navíc pravá Srdcerváčka. K rozhodnutí opustit svět médií jí vedla nejen chuť vyzkoušet něco nového, únava z každodenního stresu, ale především její zdravotní stav. Od narození viděla jen na jedno oko, a to se ještě zhoršilo. Nyní je téměř nevidomá a používá bílou hůl.

Rozhodla jsem se svoji energii a čas věnovat lidem a vlastnímu projektu tak, aby mohla využít své zkušenosti,” vypráví bývalá novinářka.

Jako jedna z prvních využila nabídky najít si svého expertního dobrovolníka v projektu Srdcerváči a požádala o pomoc se startem svého podnikání výkonnou ředitelkou Asociace společenské odpovědnosti Lucii Mádlovou. Lucie je totiž expertní dobrovolnice nejen na společenskou odpovědnost (CSR), ale nabízí pomoc také s rozjezdem společensky prospěšného podnikání.

Projekt expertních dobrovolníků u Srdcerváčů mě hned zaujal. Chci se trochu zorientovat v nové roli na volné noze, podívat se, co už mají za sebou jiní. Hledala jsem proto někoho, kdo mi pomůže rozvíjet se,” vysvětluje Zemanová.

S Lucií Mádlovou už mají za sebou první setkání. A rozhodly se, že nebude poslední. “Ráda bych s paní Marií navázala dlouhodobější spolupráci a pomáhala jí i nadále. Paní Marie od nás s projektem Velké ucho získala roční bezplatné členství v Asociaci společenské odpovědnosti tak, aby mohla svůj projekt v rámci společenské odpovědnosti dále rozvíjet,” prozrazuje Lucie Mádlová.

Marie nabízí své služby výhradně prostřednictvím sociálních sítí. „V brzké době tak v rámci firemního dobrovolnictví Marii pomůže člen Asociace, společnost MSD IT, s marketingem na sociálních sítích. Kreativní Studio LaceUp Marii zase s grafikou. Plánujeme Marii také osobně propojit s vybranými členy Asociace, kteří by dokázali její služby využívat a bylo to oboustranně prospěšné,” dodává Mádlová.

Kam se za rok Marie Zemanová s podporou Lucie Mádlové a dalších dobrovolníků posune, zatím nevíme, rozhodně ale jejich příběh budeme sledovat dále a držet Marii Zemanové všechny srdcerváčské palce!

Text: Miriam Zábrženská a Petra Horáková, Foto: archiv Marie Zemanové

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (1 hlasů, průměr: 5,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...