Je libo šumivou vodu? Tak to jedině sifon

Dnešní trh je zaplaven sycenými vodami všech možných příchutí, nicméně není to zase tak dávno, kdy, když člověk chtěl něco šumivého, musel si dát buď pivo nebo šampus. Pro ostatní šumivé nápoje typu oranžáda nebo kola, musel zajít do nejbližší nálevny. Pokud tedy nevlastnil sifonovou láhev. To byla pecka.

Co na tom, že prastaré lahve a zašlé již milionkrát měněné bombičky dávali sifonu typickou kovovou pachuť s příměsí rzi. Důležité bylo, že to mělo bublinky a bylo to víc než voda.

Sifon nad zlato

Mrkneme na trošku z historie. Všechno to začalo v roce 1790, kdy byl ve Francii představen první koncept rozprašovače oxidu uhličitého pod tlakem. V roce 1829 si posléze dva Francouzi nechali patentovat důmyslný vynález první sifonové láhve, jejíž fungování vesměs kopírují i lahve dnešní.

Historii máme tedy za sebou a můžeme pokračovat v tom zajímavějším a méně nudném.
Jistě si spousta dnešních dospělých vzpomene na ty doby, kdy jako malé děti prohrabávali šuplíky ve snaze najít ještě nějakou plnou bombičku, aby si mohli trochu toho sifonu dopřát. Co si tak pamatuju, tak drobný uzávěr bombičky musel mít uvnitř takovou bílou přelepku, což signalizovalo, že bombička je plná. Bombička s bílým vrškem se tedy dala vyvážet zlatem, neboť její nález byl jasným znamením, že se bude sifonovat.

Jak správně "sifonovat"

Čerstvě nabublinkovaný sifon se musel co nejrychleji spotřebovat, neboť už po pár hodinách ztrácel na bublinkách a za krátko se z něj stala pouze obyčejná voda bez bublinek s příchutí kovu a rzi.

Co byla ještě větší pecka, bylo, že si člověk mohl v podstatě doma udělat vlastní limonádu. Stačilo přidat do láhve od sifonu trochu ovocného sirupu. To byla tehdá velká Amerika. Pokud jste si pozvali domů spolužáky a nabídli jim svou domácí limonádu, byli jste hrdinové okamžiku.

Protřelý alkoholici a násoskové prostřednictvím sifonu „oživovali“ rovněž zvětralé pivo, ale to už bylo opravdu jen pro ty pokročilé.

Jak už bylo řečeno. Dnešní trh je sycenými vodami přesycen (humorná slovní hříčka), nicméně perlivou vodu s příchutí kovu na trhu nenajdete. To byla jen jedna. Ta ze sifonové lahve.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...